AUTEUR LOU GELUYCKENS BRENGT EERBETOON AAN LODEWIJK VAN BOECKEL

Onder ruime belangstelling werd in het stadhuis het boek ‘Lodewijk Van Boeckel, de Lierse Quinten Matsijs’ van auteur Lou Geluyckens voorgesteld. De historische roman is aan de vooravond van de 80ste verjaardag van zijn overlijden, een vorm van eerherstel voor een man die in zijn tijd wereldberoemd was.

De genodigden werden welkom geheten door burgemeester Rik Verwaest. ‘Kunst is niet eeuwig, de smaken van het publiek veranderen. In vergelijking met Louis Zimmer, Felix Timmermans en Isidoor Baron Opsomer, wacht Lodewijk Van Boeckel nog op zijn revival. Het is de grote verdienste van de auteur om het dovende vlammetje weer aan te blazen’. Lou Geluyckens noemde het schrijven van een boek ‘een lijdensweg, waarbij haast meer geschrapt dan geschreven wordt’. Terloops merkte hij op dat over Lodewijk Van Boeckel nooit een film werd gemaakt, al was cineast Frans Verstreken hiervoor de aangewezen persoon geweest. Het idee voor het boek is ontstaan bij het schrijven van ‘klavertje van Lier’. Drie jaar geleden kreeg de auteur via Kris De Smet van de Nieuwe Snaar een boekje uit 1910 over Lodewijk Van Boeckel van ene George P.M. Roose met de hulp van Jan De Schuyter, in handen. Het leek van onschatbare waarde te zijn. Vermits Lou Geluyckens Lodewijk Van Boeckel zelf aan het woord laat, gaat het in feite om een autobiografie.

Een aantal passages is exclusief en kwam niet eerder aan bod in andere werken. Ze zijn gebaseerd op soms ongecontroleerde geruchten. Lodewijk Van Boeckel zorgde alvast voor een rijk gestoffeerd leven. Hij was een man met een goede inborst, maar zeker geen heilige. De titel verwijst naar Quinten Matsijs (1466-1530), het grote voorbeeld van de Lierse Vulcanus. De auteur gaat ook niet voorbij aan de discussie rond de voornaam van Van Boeckel. Op zijn geboorteakte staat Ludovicus. In het dagelijkse leven werd hij Louis genoemd en in publicaties doorgaans als Lodewijk vermeld. Naar aanleiding van de 80ste verjaardag werd Lodewijk Van Boeckel in 1937 in het stadhuis gevierd. Zijn goede vriend Felix Timmermans hield bij deze gelegenheid een opgemerkte toespraak, die als bekroning van de boekvoorstelling vol overgave integraal werd overgedaan door rasverteller Karel Vingerhoets. Het boek ‘Lodewijk Van Boeckel, de Liere Quinten Matsijs’ telt 387 pagina’s en meerdere illustraties. De kostprijs bedraagt 24 euro. Het is te bekomen in de boekhandel en bij uitgeverij Het Punt in Dendermonde via www.uitgeverijhetpunt.be.

Tekst  DéBé

Foto  DéBé

Begindatum: 
zondag, 26 november, 2023
Einddatum: 
zondag, 26 november, 2023

Door onze website te gebruiken, verklaart u zich akkoord met onze cookie policy en privacy policy. OK