ANTILOPE DE BIE PRINTING BESTAAT 100 JAAR

In 2022 bestaat Antilope De Bie Printing precies 100 jaar. In 1922 werd in heroïsche omstandigheden bescheiden van start gegaan. Het verhaal van een eeuw opvallende bedrijvigheid is dit van de aankoop van vooruitstrevende machines, belangrijke investeringen, het verwerven van eigendommen, opeenvolgende uitbreidingen, overnames en het overleven van een wereldoorlog. Hiervoor zorgden vier generaties. 

Het was Joseph De Bie, de overgrootvader van de huidige zaakvoerders Bart en Johan De Bie, die in 1922 een drukkerij stichtte. Hij kocht een manuele degelpers en enkele kasten met losse loden drukletters aan en ging samen met 3 van zijn zonen aan de slag in de Maasfortbaan. In de beginperiode spitste de bedrijvigheid zich toe op gelegenheidsdrukwerk en op krantjes zoals het boekje van de parochie van de H.-Familie (1929), het annonceblad ‘De Zoeker’ (1934) en het programma van cinema Roskam (1937). In tegenstelling tot zijn broers Koen De Bie, grootvader van de huidige zaakvoerders, in 1939 werken in de ouderlijke drukkerij en verhuisde hij enkele huizen verder naar de Maasfortbaan 11. Een andere broer, Gust De Bie, startte omstreeks hetzelfde moment in de Maasfortbaan 5, een andere drukkerij De Bie. Beide broers waren zodoende buren en concurrenten. Tijdens de jaren ’30 van de vorige eeuw investeerde Koen De Bie in een voor die tijd zeer moderne Heidelberg-drukpers. Gedurende wereldoorlog II lag de drukkerij enkele jaren stil. Toen de rust was weergekeerd nam Koen De Bie de draad weer op en kocht hij een tweede Heidelberg en een plooimachine. In 1956 werden aan de Zaat twee aanpalende woningen aangekocht, waar de drukkerij gevestigd bleef tot in april 2002. In 1960 stapte vader Jef De Bie mee in de drukkerij. Hij breidde de activiteiten aan de Zaat uit met een nieuwe afdeling afwerking en een papiermagazijn (1973), offset-machines (1978), een afdeling montage (1984) en een volledig nieuwe digitale pré-press (1995). 

Bij het begin van de jaren ’90 begonnen Bart en Johan zich als vertegenwoordigers van de vierde generatie in te werken, om in 1996 de leiding over te nemen. In maart 2001 werden gronden aangekocht in de Nijverheidsstraat in de KMO-zone Duffel-Oost, waar de bouwwerken in september 2001 van start gingen. Op 15 april 2002 volgde de verhuis naar de nieuwe vestiging. In Duffel werden 3 moderne Heidelberg Speedmaster drukpersen in gebruik genomen, zodat de drukcapaciteit werd verdubbeld. In mei 2002 volgde een digitale pré-press workflow met een geautomatiseerde computer-to-plate machine. De daaropvolgende jaren werd het machinepark stelselmatig uitgebreid met o.m. een Heidelberg Speedmaster CD 74 5-kleurendrukpers (januari 2005). In 2008 werd Albatros Printing uit Boechout overgenomen. Hierna werden de bedrijfsgebouwen in Duffel aanzienlijk uitgebreid en alweer nieuwe drukpersen geïnstalleerd, w.o. in 2014 als eerste in de Benelux de Heidelberg Low Energy-UV druktechniek. In augustus 2010 werden de kalenderactiviteiten van Stockmans verder gezet en in augustus 2015 ook Peeters & Peeters (letterpress) overgenomen. In 2017 volgde Favorit Printing uit Hoboken en vormden Antilope Printing en De Bie Printing één geheel als Antilope De Bie Printing. 

Tekst: DéBé

Foto's: De Bie

Begindatum: 
dinsdag, 18 januari, 2022
Einddatum: 
dinsdag, 18 januari, 2022

Door onze website te gebruiken, verklaart u zich akkoord met onze cookie policy en privacy policy. OK