AMBACHTELIJKE SMEDERSGILDE PLANT GROOTS HULDEBETOON AAN LOUIS VAN BOECKEL

Op 6 juli 2019 is het precies 75 jaar geleden dat de Lierse kunstsmid Louis/Lodewijk Van Boeckel overleed. De Koninklijke Ambachtelijke Smedersgilde van België wil hem bij deze gelegenheid een passend huldebetoon brengen. Het is de droom van de leden om samen een groot kunstwerk te realiseren.

Louis Van Boeckel werd op 16 juni 1857 in Lier geboren en overleed er op 6 juli 1944. Als kunstsmid was hij een autodidact. Hij verwierf internationale faam na zijn deelname aan de Rubenswedstrijd en de bijhorende tentoonstelling. Omstreeks 1900 stond hij aan de top op wereldniveau. Op de Wereldtentoonstelling in Parijs in hetzelfde jaar behaalde hij de hoogste onderscheiding en liet hij 378 kunstsmeden uit de hele wereld achter zich. Louis Van Boeckel ontwierp vooral siervoorwerpen, vaak met bloemen en dieren, maar ook luchters, trapleuningen, kandelaars en uithangborden. Hij maakte het hekken van de Nationale Bank in Athene en van het Witte Huis in Washington DC, evenals kathedraalpoorten in Zuid-Amerika, o.a. in Buenos Aires. Bekende werken zijn o.m. de Adelaar en de Gems, de Draak en de Adelaar die zich in het Huis van Oscar bevindt en het Gevecht van de Adelaar met de Slang. Naar aanleiding van de 50ste verjaardag van zijn overlijden werd in 1994 in het stadspark een bronzen buste van de Lierse Vulcanus van de hand van Anne-Marie Volders onthuld.

Met het oog op de viering van de 75ste verjaardag van het overlijden van Louis Van Boeckel, hield de Koninklijke Ambachtelijke Smedersgilde van België een bijeenkomst in de Van Boeckelzaal in het Timmermans-Opsomer-museum. De gilde was aanvankelijk een vriendenkring die na een ongelukkig voorval in 1997 werd omgevormd tot vzw. De gilde wenst het ambacht via verschillende initiatieven in ere te houden. Momenteel zijn er in Vlaanderen nog slechts 2 plaatsen waar het ambacht kan aangeleerd worden: de Kunstsmedersschool in Anderlecht en het Centrum voor Volwassenenonderwijs aan de Offerlaan in Gent.

De bestuursfuncties worden bekleed door voorzitter Jan Van de Vliet uit Duffel, secretaris Louis De Pooter uit Oelegem en penningmeester Juliana Verlinden uit Bierbeek. De bijeenkomst in Lier werd verder bijgewoond door burgemeester Frank Boogaerts, Roger Bockstaele (stichter en eerste voorzitter), Raoul De Bosscher (tweede voorzitter) en de 89-jarige Louis Van Boeckel, kleinzoon van de bejubelde kunstsmid. Het programma van de herdenking moet nog uitgewerkt worden. Wel hopen de leden van de Koninklijke Ambachtelijke Smedersgilde – indien de nodige financiële middelen hiertoe voor handen zijn – een groot kunstwerk te realiseren. Ze denken hierbij aan een  werk dat Louis Van Boeckel nog wou maken en dat een draak voorstelt die uit het water komt met een adelaar. Het zou liefst 10 meter lang worden.

Tekst: DéBé

Foto's RM

Begindatum: 
maandag, 9 juli, 2018
Einddatum: 
maandag, 9 juli, 2018

Door onze website te gebruiken, verklaart u zich akkoord met onze cookie policy en privacy policy. OK