AFSCHEID VAN HISTORISCH LYRASTADION

Zondag 4 mei 2014 wordt er voor de allerlaatste keer een competitiewedstrijd gespeeld in  het prachtige Lyrastadion aan de Mechelsesteenweg. Het met nostalgie overladen stadion moet plaats maken voor moderne nieuwbouwprojecten en moederclub TSV Lyra verhuist tijdelijk naar het sportcomplex ‘de Doelvelden’ in Berlaar. Hiermee verdwijnt één van de oudste monumenten uit de vaderlandse voetbalgeschiedenis. De huidige hoofdtribune werd gebouwd in 1922, de aanpalende ‘gradins’ met staanplaatsen in 1932.

Naast SK Lierse beschikt ook TSV Lyra over een rijk palmares. De club werd opgericht in 1909 onder stamnummer 52. De grootste successen werden geboekt in de vooroorlogse periode met als uitschieter een bekerfinale in 1935. In die periode werden meerdere Lyraspelers opgeroepen voor de nationale ploeg en speelde de club meerdere seizoenen in eerste klasse. De rivaliteit met stadsgenoot SK Lierse bereikte toen een hoogtepunt en de stadsderby’s werden gespeeld in overvolle stadions.

Het stadion heeft ook dieptepunten meegemaakt zoals degradaties, financiële problemen en de fusie met SK Lierse in 1972. De club was financieel en sportief failliet. SK Lierse kreeg alle eerder behaalde prijzen toegewezen, alle spelers, maar niet de terreinen aan de Mechelsesteenweg. Na de fusie werd door de supporters hemel en aarde bewogen om een nieuwe club op te richten, wat enkele maanden later een feit was. De nieuwe Lyra speelde op de oude vertrouwde thuishaven aan de Mechelsesteenweg. De club ging helemaal onderaan de ladder van start en wist zich op te werken tot de derde klasse. Sinds de jaren ’90 wordt Lyra opnieuw beschouwd als een sympathieke ‘traditionsverein’ uit de nationale reeksen van het Belgische voetbal.

Voetballiefhebbers die op zoek zijn naar mooie stadions, de zogenaamde ‘groundhoppers’, komen superlatieven te kort als ze over het Lyrastadion vertellen. De laatste thuiswedstrijden werden trouwens bijgewoond door tientallen ‘groundhoppers’ uit eigen land, Nederland en zelfs Engeland. Op haast lyrische wijze beschrijven ze de pracht, folklore en nostalgie die het stadion uitstraalt.

 

Zondag 4 mei neemt Lyra afscheid van haar prachtige thuishaven bij gelegenheid van de thuiswedstrijd tegen RC Hades. Het wordt een namiddag vol nostalgie en folklore met vele randanimatie, jeugdwedstrijden, optreden door de fanfare Leo XIII, de aanwezigheid van ex-spelers, voorstelling van het retro-boek, een fototentoonstelling en een groot feest na afloop van de wedstrijd. Een cameraploeg van VTM zal ook aanwezig zijn in het kader van de rubriek ‘Onder de Toren’.

Begindatum: 
zondag, 4 mei, 2014
Einddatum: 
zondag, 4 mei, 2014

Door onze website te gebruiken, verklaart u zich akkoord met onze cookie policy en privacy policy. OK