ABARTH WORKS MUSEUM INTERNATIONAAL ACTIEF

Naar aanleiding van de 75ste verjaardag van Abarth én van Guy Moerenhout, de oprichter van het Abarth Works Museum in Lier, wordt dit jaar deelgenomen aan 3 grote internationale evenementen. Dit zijn ‘Antwerp Collection Cars’ van 5 tot 7 april, de Abarth Meeting in Savigny-lès-Beaune van 16 tot 20 mei en de 10de ‘Classic Wings and Wheels’ op 15 juni.

Op 31 maart 1949 werd Abarth & C opgericht door Carlo Abarth samen met zijn vriend Guido Scagliarini. Hetzelfde jaar ging het raceteam ‘Squadra Carlo Abarth’ van start, dat meteen tal van belangrijke races won. Vanaf 1950 ontwierp en produceerde Abarth uitlaten en kits voor verschillende automerken zoals Fiat, Alfa Romeo, Ferrari en Maserati. Later werden ook motoren en wagens gebouwd in samenwerking met o.a. Zagato en Bertone. De Fiat 500 Abarth zag het levenslicht in 1958 en brak op het circuit van Monza het ene wereldrecord na het andere. De samenwerking met het Italiaanse Fiat en het Franse Simca werd bekroond met nieuwe modellen en nog meer zeges. Op 21 juli 1971 werd Abarth overgenomen door Fiat. In de loop van de jaren ’90 verdween de naam nagenoeg volledig. In 2007 werd Abarth & C door Fiat heropgericht en kwam er opnieuw een Abarth-fabriek in Turijn, waar de Abarth Grande Punto en de Abarth 500 – evenals rallyversies – werden geproduceerd.

Van 5 tot 7 april neemt het Abarth Works Museum met 8 iconische wagens deel aan ‘Antwerp Collection Cars’ in Antwerp Expo. Deze beurs voor klassieke wagens, georganiseerd door ‘Flanders Collection Cars’ keert na 4 jaar afwezigheid terug naar Antwerpen en staat in het teken van 110 jaar Maserati en 75 jaar Abarth. Van 16 tot 20 mei wordt met 15 Abarth wagens deelgenomen aan de Abarth-meeting in Savigny-lès-Beaune. Om Beaune te bereiken wordt deelgenomen aan een rally. Zaterdag 15 juni volgt dan de 10de editie van ‘Classic Wings and Wheels’ op de luchtmachtbasis van Gilze-Rijen. De opbrengst van dit spectaculair evenement met klassieke wagens en historische vliegtuigen is bestemd voor het goede doel. Het Abarth Works Museum tekent present met 4 wagens voor de tentoonstelling en nog ééns 3 auto’s voor demonstraties. Daarnaast zal het ‘Abarth Squadra Storica’ – het rallyteam van AWM – deelnemen aan verschillende rally’s, zoals het ‘Antwerp Classic Car Event’ (4 mei), de Heiderally (2 juni), de GP Bordino in Italië (7-9 juni) en alle wedstrijden van het Belgische VHRS-kampioenschap. Als alles verder naar wens verloopt, opent het nieuwe Abarth Works Museum in april 2025. In afwachting hiervan kunnen bezoekers de volledige collectie bewonderen op de pop-up locatie in de Industriestraat. Dit is open van dinsdag tot en met vrijdag van 9 tot 12 en van 14 tot 18 uur, evenals op zaterdag van 10 tot 16 uur. Voor meer info zie www.abarth-gmr.be.

Tekst  DéBé

 

Begindatum: 
donderdag, 28 maart, 2024
Einddatum: 
donderdag, 28 maart, 2024

Door onze website te gebruiken, verklaart u zich akkoord met onze cookie policy en privacy policy. OK