88ste GROTE TREK WORDT HULDEBETOON AAN PIONIER

Zondag 6 mei heeft reeds voor de 88ste maal de Grote Trek van Antwerpen naar Scherpenheuvel plaats. Het wordt een bijzondere editie nadat organisator en coördinator Pitte Van Gils in juni vorig jaar op 68-jarige leeftijd in Noorwegen onverwacht overleed. Als eerbetoon aan deze moedige scout wordt de Grote Trek tijdelijk omgedoopt tot  ‘Herdenkingstocht Pitte Van Gils’.

Het was in 1931 dat een groep scouts van het district Antwerpen het plan opvatte om als huldebetoon aan Maria van Antwerpen naar Scherpenheuvel te stappen. 15 scouts vertrokken ’s nachts vanuit Antwerpen. Reeds in Mortsel haakten er 12 af, maar de overgebleven 3 dapperen zetten door en bereikten uiteindelijk de basiliek in Scherpenheuvel. Het werd het begin van een jarenlange traditie op de eerste zondag van mei, die goed op weg is om opgenomen te worden op de inventaris van het Cultureel Erfgoed. Jaar na jaar groeide de belangstelling en evolueerde de bedevaart mee met de veranderende maatschappij. Na het onverwacht overlijden van Pitte  Van Gils, staat een nieuwe, frisse ploeg klaar om de traditie verder te zetten.

 Zodoende organiseren ‘De Vrienden van de Grote Trek’ op zondag 6 mei de 57 kilometer-lange tocht, die om 5 uur ’s ochtends vertrekt aan de Oude kerk van Berchem aan de Grote Steenweg. Omstreeks 7.3O uur is de aankomst voorzien in Lier, waar het ontbijt wordt geserveerd in het VTI. Om 8.15 uur gaat het gezelschap onder begeleiding van het tromgeroffel van de Jamboreeband, opnieuw op weg voor de resterende kilometers. In Lier sluiten telkens deelnemers bij de Grote Trek aan. Op weg naar de eindbestemming is nog een laatste halte voorzien in Aarschot, op de terreinen van Bekaf. Met hun typische Schotse klederdracht en hun specifieke doedelzakmuziek, zijn ook de leden van de Red Hackle  Piperband weer van de partij.

Tekst: DéBé

Foto: GT

Begindatum: 
zondag, 6 mei, 2018
Einddatum: 
zondag, 6 mei, 2018

Door onze website te gebruiken, verklaart u zich akkoord met onze cookie policy en privacy policy. OK