4 NIEUWE DISPLAYS IN ZIMMERMUSEUM

Om het Zimmermuseum zo aantrekkelijk mogelijk voor jongeren te maken, werden al enkele nieuwigheden – zoals het ‘perpetuum mobile’ en de bijzondere klok waarvan het originele exemplaar zich in Buckingham Palace bevindt –aan het museum toegevoegd. De operatie vernieuwing kreeg recent een verlengstuk in de vorm van vier nieuwe displays die de stempel van de voorzitter van het Zimmertorencomité Jos D’haens dragen.

Omstreeks 1980 werd het tijdperk van het mechanisch artisanale volgens de voorzitter – afgesloten, om plaats te maken voor de wereld van de elektronica, de computers en de geautomatiseerde processen. In het Zimmermuseum wordt dit geïllustreerd aan de hand van vier nieuwe panelen. Zo wordt de Endomotorsonde uit het begin van de jaren ’60 getoond. Het is de kleinste tandradbaan ter wereld die vooral succes kende in de VSA. De motorgestuurde capsule heeft een spoelvorm van 8 mm en een lengte van 21 mm en wordt gebruikt  voor het meten van drukvariaties en de zuurtegraad in het darmkanaal. Daarnaast wordt de focus gericht op de Nanomotor die in 2009 werd gebouwd en erkend werd door ‘Guinness World Records’.

In 2010 volgde een motor die hiervan slechts het halve volume had. Behalve het draaiende anker met as, bevat de motor ook drie spoelen met elk een veertigtal verwikkelingen. Voor kinderen die lijden aan de Crigler-Najjar ziekte (een aandoening van de lever) werd een lichtjasje ontwikkeld. Door toepassing van de kwadraatsregel wordt het licht op enkele millimeters van de huid toegepast en laat het laag vermogen het ambulant gebruik toe. Tenslotte wordt een Kinderhand Prothese getoond. Hierbij zijn alle mechanische en elektronische componenten vervat in de handpalm. De spanning en het verbruik moesten zo laag mogelijk zijn. De stuursignalen  - zowel myografisch als cerebraal – dienen rechtstreeks te worden aangesloten.

Tekst: DéBé

Foto's: RM

Begindatum: 
maandag, 6 mei, 2019
Einddatum: 
maandag, 6 mei, 2019

Door onze website te gebruiken, verklaart u zich akkoord met onze cookie policy en privacy policy. OK