2% H.-HARTZIEKENHUIS TEST POSITIEF

Vorige zondag werden in het H.-Hartziekenhuis bij alle personeelsleden in totaal 1.310 testen uitgevoerd. De resultaten wijzen op een besmettingsgraad van 2% bij de werknemers. Enkele besmettingen waren reeds bekend.

De grootschalige testactie kwam er na de vaststelling van een stijgend aantal positieve medewerkers en de detectie van positiverende patiënten op meerdere afdelingen sinds het begin van 2021. Dankzij de inzet van vele medewerkers van het ziekenhuis en van het mobiel testteam van het UZA verliep de actie zeer vlot. ‘Ondertussen zijn alle resultaten binnen en hebben we een globaal overzicht van de situatie in het ziekenhuis’, aldus AD Stefaan Vansteenkiste. ‘2% van wie werkzaam is in het ziekenhuis testte positief. Bij een deel hiervan leek het om een eerdere besmetting te gaan. Medewerkers die positief testten blijven 7 dagen thuis in quarantaine. Ondertussen wordt de interne contact-tracing opgestart voor verdere opvolging’. Voor de medewerkers die zorg of een andere dienst verlenen aan het bed van een patiënt, wordt de test vrijdag herhaald. ‘We zagen bij recente andere testscenario’s dat er toch nog gevallen van besmetting naar boven komen bij een tweede test enkele dagen later. Dit komt mogelijk doordat de eerste test gebeurde tijdens de incubatieperiode. Daarom is het belangrijk om opnieuw te testen’, zo stelt Stefaan Vansteenkiste. 

Nu een volledig beeld bestaat van de situatie in het ziekenhuis, kan een heropstart zorgvuldig gepland worden. Ambulante zorg (raadplegingen, onderzoeken en andere ambulante zorg) kan voorzien worden vanaf donderdag 14 januari. Niet-dringende ingrepen blijven deze week alsnog geannuleerd. Voor de zorgmedewerkers worden bijkomend face-shields voorzien als extra bescherming, terwijl de kamers meermaals per dag verlucht worden. Studies tonen aan dat zelfs enkele seconden een raam openzetten, al een groot verschil kan maken. Zonder symptomen te hebben of ziek te zijn, kan men toch besmet zijn met het virus. Het blijft dan ook belangrijk om de maatregelen te volgen, contacten te beperken, afstand te houden, de handen te wassen en een mondmasker te dragen. De ziekenhuisdirectie dankt iedereen die in deze acute situatie medewerking heeft verleend. 

Tekst: DéBé

Foto: ROM

Begindatum: 
woensdag, 13 januari, 2021
Einddatum: 
woensdag, 13 januari, 2021

Door onze website te gebruiken, verklaart u zich akkoord met onze cookie policy en privacy policy. OK