130.000 EURO SUBSIDIES VOOR NIEUWE WANDELBRUG KASTEELRUINE TER ELST

Op initiatief van de Stichting Kempens Landschap zal de kasteelruïne Ter Elst in Duffel de volgende jaren een grondige restauratie ondergaan. Voor het aanleggen van een nieuwe wandelbrug naar de site werden voor 130.000 euro aan Vlaamse en provinciale subsidies bekomen. De brug is noodzakelijk om de kasteelruïne als evenementenlocatie te benutten en zal de site beter met de omgeving verbinden.

Sinds 2012 is de kasteelruïne omwille van stabiliteits-en evacuatieproblemen afgesloten voor het publiek. Volgens gedeputeerde Kathleen Helsen verplichtte de brandweer een bijkomende evacuatieroute te voorzien om op het binnenplein en in de ruïne veilig evenementen te kunnen organiseren. Hiervoor zal de brug die dateert uit de jaren 1980 aangepast worden voor hulpvoertuigen. Daarnaast wordt een nieuwe wandelbrug in cortenstaal aangelegd. Volgens burgemeester Sofie Joosen is het de bedoeling om het kasteeleiland in de toekomst permanent open te stellen voor bewoners en passanten. De brug zal zorgen voor een nauwere verbinding met het aanpalende park en de kern van de gemeente en wandelaars vanuit het park en langs de Nete uitnodigen om langs de site te passeren.

Ter voorbereiding van de restauratie werd volgens gedeputeerde Jan De Haes al heel wat studiewerk verricht, dat een nieuw licht werpt op de historiek van het voormalig kasteel. Het Vlaams Agentschap Onroerend Erfgoed ondersteunde niet alleen het stabiliteitsonderzoek met 18.000 euro, maar eveneens het historisch onderzoek met 20.000 euro. Door middel van geofysische scanning van het binnenplein hebben archeologen de exacte locatie van de ondergrondse muur- en vloerstenen kunnen terugvinden. Volgens schepen van cultuur Lili Stevens kwamen tijdens het onderzoek ook nieuwe tekeningen en schilderijen van Ter Elst boven water, zodat de historische kennis van de site kan verfijnd worden.

Tekst DéBé

beeld ; Gemeente Duffel

Begindatum: 
vrijdag, 17 maart, 2023
Einddatum: 
vrijdag, 17 maart, 2023

Door onze website te gebruiken, verklaart u zich akkoord met onze cookie policy en privacy policy. OK