10 JAAR ‘HUIS VAN OSCAR’

Begin april is het toeristisch seizoen 2017 van het ‘Huis van Oscar’ van start gegaan. Het wordt ongetwijfeld een bijzonder jaar en dit om 3 redenen. Vooreerst is het 20 jaar geleden dat de Lierse kunstschilder Oscar Van Romppay overleed. Daarnaast werd het naar hem genoemde huismuseum 10 jaar geleden geopend voor het publiek. Tenslotte zal de restauratie van de druivenserre in de beschermde tuin in mei voltooid zijn.

Onder de dynamische leiding van Willy Schuermans, voorzitter van de Raad van Bestuur van de Vrienden van Oscar, werd de originele kunstenaarswoning prachtig gerestaureerd, wordt het omvangrijke oeuvre van Oscar Van Rompay in zijn oorspronkelijke context bewaard en getoond aan het publiek en hadden in het ‘Atelier van Oscar’ tal van culturele manifestaties plaats, zoals concerten, tentoonstellingen en lezingen. Bovendien werd op een actieve manier deelgenomen aan de Erfgoeddag en de Open Monumentendag. Het pand in de Vredebergstraat 6, dat dateert van het midden van de 19de eeuw, werd in 1936 aangekocht door Oscar Van Rompay (1899-1997) en zijn vrouw Jeanne van der Wee (1904-1981).

Het ‘Huis van Oscar’ kan van 1 april tot 31 oktober op donderdag, vrijdag en zondag (niet op feestdagen) van 14 tot 17 uur bezocht worden. Voor groepen zijn op dinsdag en vrijdag 3 begeleide formules voorzien. Groepen dienen wel 2 weken vooraf te reserveren via tel. 03-488 71 22, 03-8000 555 (Visit Lier) of via e-mail: info@huisvanoscar.be. De unieke 19de eeuwse stadstuin met parkallure, traditionele groenten- en fruittuin, houten tuinpaviljoen en druivenserre, kan gratis bezocht worden.

In het jubileumjaar 2017 zijn meerdere opvallende activiteiten voorzien. Zondag 11 juni heeft in het ‘Atelier van Oscar’ een aperitiefconcert van Pro Musica plaats. Van 11 juni tot 30 september volgt de tentoonstelling ’10 jaar Huis van Oscar in Lier’. Zaterdag 17 juni wordt een burendag georganiseerd, met bezoek aan het Huis van Oscar, de beschermde tuin en de gerestaureerde serre. Van 21 tot 23 juli wordt op initiatief van de ‘Vrienden van Oscar’ en de heemkundekring Lyrana, een bezoek gebracht aan het Montmartre van Oscar. De Lierse kunstschilder leefde en werkte na wereldoorlog I in de Franse hoofdstad. Van 1 september tot 31 oktober heeft de verjaardagstentoonstelling ‘Montmartre zoals Oscar het zag’ plaats. Zondag 10 september wordt andermaal deelgenomen aan de Open Monumentendag.

Ondertussen wordt ijverig gewerkt aan het kunstboek ‘Een Huis met een Ziel, het Huis van Oscar in Lier’, met prachtige kunstfoto’s van Mon Rottiers. Bijzondere aandacht wordt besteed aan de fraaie burgerwoning, de voormalige bewoners Jeanne en Oscar en de omvangrijke kunstcollectie van de kunstschilder. Voor voorintekenaars zijn bijzondere voorwaarden voorzien. Meer informatie is te bekomen via info@huisvanoscar.be en www.huisvanoscar.be.

Tekst: DéBé

Foto: RM

Begindatum: 
donderdag, 13 april, 2017
Einddatum: 
dinsdag, 31 oktober, 2017

Door onze website te gebruiken, verklaart u zich akkoord met onze cookie policy en privacy policy. OK