‘HUIS MEULEPAS’ IN DE KIJKER

De jongste editie van de Open Monumenten Dag, die in het teken stond van het thema ‘Erfgoed vroeger, nu en in de toekomst’, is in Lier niet onopgemerkt voorbijgegaan. Vooral de woning van de voormalige architect en stadsbouwmeester Jozef Meulepas genoot een ruime belangstelling.

In Lier werden de deuren van zes historische monumenten opengezet. In het stadhuis kon een kijkje genomen worden in de vertrekken van de conciërgewoning en het dakgebinte van de zolder bewonderd worden. Aan de Vismarkt kon binnen gegluurd worden in het middeleeuwse ‘Steen’. Dit gebouw dateert van 1393 en maakte deel uit van de oudste stadsomwalling. Ooit werd het verhuurd aan het bakkersambacht en kreeg het de benaming ‘Bakkerstoren’.

In de Sint-Gummaruskerk stonden rondleidingen op het programma, met bijzondere aandacht voor de schade die werd aangericht tijdens wereldoorlog I. Ook de toren kon beklommen worden. De blikvanger vormde de Baron Opsomerlaan met de voormalige schoenfabriek Van der Wee en de modernistische woning van architect en stadsbouwmeester Jozef Meulepas, die leefde van 1880 tot 1950.

Hij ontwierp o.m. het Sint-Gummaruscollege en de feestzaal. ‘Huize Meulepas’ en het originele en best bewaarde interieur dateren uit 1932. De woning is een beschermd monument, die vandaag wordt bewoond door de 84-jarige dochter Gusta Meulepas..

Begindatum: 
zondag, 14 september, 2014
Einddatum: 
zondag, 14 september, 2014

Door onze website te gebruiken, verklaart u zich akkoord met onze cookie policy en privacy policy. OK