‘HET ACADEMISCH KWARTIER’ PLECHTIG ONTHULD

Met de nodige luister werd op de site van de voormalige Normaalschool, die voortaan de geschiedenis zal ingaan als ‘het Academisch Kwartier’, symbolisch de eerste steen gelegd. Als alternatief werd met moderne technische hulmiddelen de naam van het ‘Barbara Vettersplein’ onthuld. Zij was moeder-overste van het Sint-Elisabethgasthuis, die in 1582 werd vermoord tijdens de Spaanse Furie.

Volgens Hannah Hongenaert van projectontwikkelaar CAAAP, komt hier in het hart van de stad een nieuwe, bruisende buurt vol leven, wonen, werken en ontspannen. Leslokalen worden omgevormd tot hedendaagse woongelegenheden, met respect voor de authenticiteit van de plek. Er komt een kwalitatief en divers woonaanbod. Een groot deel van de historische gebouwen blijft bewaard. In een eerste fase worden de voormalige schoolgebouwen aan de kant van de Berlaarsestraat aangepakt. Op de eerste verdieping komen 10 luxueuze duplexappartementen met 2 of 3 slaapkamers. Ivo Van Hamme van ‘Bob361 architecten’ verwees naar de opvallende aangroei van de bevolking in de steden en naar de noodzakelijke zinvolle invulling van de open ruimte in functie van wonen en leven. Namens het architectenbureau ‘Meta’ gaf Philip Mathieu zijn visie weer bij de stedenbouwkundige en architecturale invulling van de site. Er werd gezocht naar harmonie tussen de historisch waardevolle en de nieuwe gebouwen. ‘De site bleef decennialang afgesloten van de omgeving, maar stelt zich nu open voor de omgeving’. 

Burgemeester Frank Boogaerts verwees naar het historisch belang van de site. In 1817 werd hier ‘de kweekschool’ door koning Willem I van Oranje opgericht. De gebouwen werden zwaar vernield tijdens WO I en heropgebouwd in 1921-1926. Nadien werd de Oefenschool gebouwd in de Kluizestraat. De omgeving van de Grote Kerk vormde een donkere vlek in de Lierse centrale winkelas. Nadat de Normaalschool einde 2012 de deuren sloot, werd de site in 2014 aangekocht door SOLag. Na grondig overleg met de buurt, gingen de werken in januari 2021 van start. Op de site komen 135 appartementen, 8 woningen, 12 co-housing appartementen in de Kluis, een ruime ondergrondse parking, 3 commerciële ruimtes, 2 horecazaken, ruimte voor startende ondernemingen, groene plekken en pleinen. Het gebied zal doorwaadbaar zijn voor voetgangers en fietsers en moet de buurt doen herleven.

Tekst: DéBé

Foto's: RM

Begindatum: 
donderdag, 18 november, 2021
Einddatum: 
donderdag, 18 november, 2021

Door onze website te gebruiken, verklaart u zich akkoord met onze cookie policy en privacy policy. OK