‘HEDDE TIJD?’ VOOR ONTROERENDE LEVENSVERHALEN

‘Hedde Tijd?’ is de titel van het boek dat uitgesmeerd over 199 bladzijden het ontroerende levensverhaal van 8 bewoners van WZC Paradijs brengt. De getuigenissen werden opgetekend door Gretel Van den Broeck, schrijfdocente aan de Lierse Academie voor Muziek, Woord en Dans. Het resultaat werd voorgesteld in de cafetaria van het WZC.

In samenspraak met Hilde Stroobants, seniorenconsulente van de stad, werd op zoek gegaan naar 8 vlotte vertellers die een boeiend verhaal konden brengen. Geert Hendrickx, directeur van de SAMWD, plaatste het schrijfproject in de juiste context. ‘Mensen op hoge leeftijd kunnen terugblikken op veel levenservaring en een rijk gevuld leven’. Schepen van welzijn en sociale zaken Annemie Goris – die samen met schepen van cultuur Ivo Andries de voorstelling bijwoonde – prees de positieve samenwerking tussen de sectoren zorg en cultuur. Voor haar mag het project de start zijn van vergelijkbare initiatieven, bvb. op het vlak van de muziek. Zij dankte de auteur, de directie van de SAMWD, de leden van het begeleidend team ‘Wonen en Leven’, de medewerkers van WZC Paradijs en de 8 bewoners.

Gretel Van den Broek schetste het ontstaan en de evolutie van het boek, waarvoor tal van gesprekken werden gevoerd. Uit elke levensverhaal las ze een fragment voor. Angèle hield het bij een schrijnend oorlogsverhaal. Maria riep herinneringen op aan haar bezoekjes aan de speeltuin van Lisp. Adeline moest elke ochtend de koeien gaan melken. Marie-Louise vergat bijna dat ze in de Zimmertoren woonde. Leonza voelde zich verbonden met de melkfabriek van de Anderstad. Liliane genoot van haar jeugdjaren bij de gidsen. Jeanne was ambulancierster bij het Rode Kruis en Wilfried misdienaar tegen zijn goesting. Het boek kost 10 euro en is te bekomen in het WZC Paradijs in de Transvaalstraat.

Tekst: DéBé

Foto's: RM

Begindatum: 
zondag, 9 juni, 2019
Einddatum: 
zondag, 9 juni, 2019

Door onze website te gebruiken, verklaart u zich akkoord met onze cookie policy en privacy policy. OK