‘FINI’ DE ROZE ZAK, LANG LEVE DE NIEUWE BLAUWE ZAK

Op 31 december 2020 stopt zowel aan huis als op de recyclageparken de inzameling van de roze zak. Vanaf 1 januari 2021 wordt de ‘nieuwe blauwe zak’ ingevoerd. Hierin mogen alle plastic verpakkingen en niet langer enkel plastic flessen en flacons. Meer informatie op www.denieuweblauwezak.be.

Roze zakken kunnen nog tot 31 december 2020 gebruikt worden om gemengde plastics aan te bieden. Er zijn wel nog maar enkele inzamelingen aan huis voorzien. Gevraagd wordt om dan ook niet meer roze zakken aan te kopen dan wat nog nodig zal zijn dit jaar. Tot 31 december 2020 kan de roze zak nog afgegeven worden op het recyclagepark. Losse roze zakken kunnen gedurende de maanden januari, februari en maart 2021 nog gebruikt worden als nieuwe blauwe zak, op voorwaarde dat de nieuwe sorteerregels worden gevolgd. Na deze overgangsperiode worden roze zakken definitief geweigerd. In januari 2021 kunnen volle rollen roze zakken nog omgeruild worden voor volle rollen PMD-zakken. Dit kan aan het onthaal van het stadskantoor, in het recyclagepark en bij een aantal winkels die hieraan willen meewerken. IVAREM stekt tegen het einde van het jaar een lijst ter beschikking met verkooppunten die meewerken met deze omruiling. 

Wie nog enkele roze zakken te kort of over heeft, kan deze ook altijd ruilen voor blauwe zakken met buren, familie of vrienden. De prijs van een roe of nieuwe blauwe zak blijft behouden op 0,15 euro per stuk. Kleine harde plastics zoals plastic speelgoed, plastic gebruiksvoorwerpen, plastic huisraad …, mogen vanaf 1 januari 2021 aangeboden worden bij de grote harde plastics op het recyclagepark. De zachte plastics die geen verpakkingen zijn moeten bij het restafval. Gelukkig betreft dit maar een kleine hoeveelheid. De oude blauwe zakken mogen opgebruikt worden om de uitgebreide PMD aan te bieden. De nieuwe blauwe zak ziet er trouwens hetzelfde uit als de ouder. Enkel de sorteerboodschap die er op vermeld staat verschilt.

Tekst: DéBé

Foto: IVAREM

Begindatum: 
vrijdag, 1 januari, 2021
Einddatum: 
vrijdag, 1 januari, 2021

Door onze website te gebruiken, verklaart u zich akkoord met onze cookie policy en privacy policy. OK