‘DEN TIBER’ WORDT GERENOVEERD (RETRO – 19)

In september 1988 werden de plannen bekend gemaakt voor de renovatie van ‘Den Tiber’, één van de meest opvallende historische gebouwen aan de Werf. Het gebouw dat werd opgetrokken in 1797 deed tijdens de Franse periode dienst als bierbrouwerij. Nadien werd het gebruikt als opslagplaats en houtmagazijn. In 1975 werd het geklasseerd als monument.

Bij het einde van 1987 werd de Antwerpse bouwonderneming Vooruitzicht benaderd om e toen bouwvallige ‘Den Tiber’ aan te kopen. In november 1987 werd een optie tot aankoop genomen, waarna een grondige voorstudie van start ging. Aanvankelijk werd gedacht om het gebouw om te vormen tot service-residentie voor bejaarden. In functie van de financiële haalbaarheid werd al spoedig overgeschakeld op de bouw van residentiële luxe-appartementen. De opdracht werd toevertrouwd aan de architecten Jo D’Hoore en Stijn Peeters. Het project omvatte drie delen. Het oude gedeelte van ‘Den Tiber’ vooraan langs de Werf zou met respect voor de historische authenticiteit grondig gerenoveerd worden. Links daarvan werd het bestaande woonhuis vervangen door een nieuwbouw. Achterin werd een nieuwbouwpaviljoen voorzien. De drie gebouwen zouden omsloten worden door een gemeenschappelijk binnengebied als oase van rust. De 17 overdekte parkeerplaatsen voor auto’s waren te bereiken via de Kattenstraat. Hiervoor moesten 4 sociale woningen wijken. Aanvankelijk werd gehoopt de bouwwerken begin 1989 te kunnen aanvatten.

Tekst: DéBé

Begindatum: 
dinsdag, 24 maart, 2020
Einddatum: 
dinsdag, 24 maart, 2020

Door onze website te gebruiken, verklaart u zich akkoord met onze cookie policy en privacy policy. OK