Colloquium over de reuzencultuur in de lage landen

09 okt 2022 - 11:18

Nieuws

Tussen de beide doortochten van de Ommegang organiseerden de Gezellen van ’t Groot Volk ook nog het colloquium ‘Reuzencultuur in de Lage Landen’. Meerdere eminente sprekers uit binnen- en buitenland concentreerden zich op de periode 1400 tot 1800 en schetsten hoe de reuzen in het oude Brabant tot de processies en ommegangen behoorden. Het colloquium betekende een belangrijke bijdrage tot het historisch onderzoek over de aloude Reuzencultuur in Vlaanderen, die diepe historische wortels heeft.

De deelnemers werden in cultuurcentrum Vredeberg welkom geheten door Luk Ceulemans, voorzitter van de Gezellen van ’t Groot Volk, in zijn hoedanigheid van voorzitter van Reuzen in Vlaanderen. Reuzen in Vlaanderen werd op 27 november 2010 opgericht in Gent, met als doel de Reuzencultuur in Vlaanderen en Brussel te promoten en te bevorderen. Hij gaf de nodige toelichting bij het verloop en de inhoud van het colloquium. Aansluitend werd het woord gevoerd door burgemeester Rik Verwaest en door prof. dr. Johan Verbercmoes van de KULeuven, die als moderator fungeerde. De Lierse burgemeester pakte uit met een citaat van Felix Timmermans uit ‘Lierke Plezierke’ van 1928, om aan te tonen wat de reuzenfamilie en de reuzentrein nog steeds betekenen voor Lier en de Lierenaars. De reuzenfamilie beschreef hij als een oude boom, diep geworteld in het Lierse DNA. Zijn respect voor de reuzen drukte hij uit in de Latijnse bewoordingen ‘nos esse quasi nanos, gigantium humeris insidentes’ (wij zijn allemaal dwergen, zittend op de schouders van de reuzen).

Als eerste spreker hield prof. dr. Margit Thöfner, senior lecturer aan de Open University in het Verenigd Koninkrijk, een lezing over ‘Giants and processions in late medieval and early modern Europe 1400-1800’. Dr. Gerrit Verhoeven van de Universiteit Antwerpen besteedde aandacht aan ‘De toeristische beleving van ommegangen en processies in de 18de en de vroege 19de eeuw’. Dr. Brecht Deseure van het King’s College Londen stond vervolgens stil bij ‘De stadsreuzen in Antwerpen tijdens de Franse revolutie en de Napoleonistische periode’. De namiddagsessie werd ingeluid door Emma D’haene, doctoranda een de KULeuven. Haar uiteenzetting had als titel: ‘Reuzen, processies en ommegangen in Brussel in de 17de en 18de eeuw’. Nadien kwamen prof. Dr. Erik Aerts van de KULeuven en Nadine Janssen van het Liers Genootschap voor Geschiedenis aan het woord. Zij stonden uitgebreid stil bij respectievelijk ‘Lier in de 18de eeuw’ en ‘De Lierse ommegang van 1722’. De slotbeschouwingen van een geslaagd colloquium werden uiteindelijk geformuleerd door prof. Dr. Johan Verbercmoes en Luk Ceulemans.

Tekst: DéBé

Foto’s: Luc Peeters

Door onze website te gebruiken, verklaart u zich akkoord met onze Cookie Policy en Privacy Policy.

OKMeer informatie.