Charter voor Sint-Ursula-instituut

05 jan 2017 - 11:58

Nieuws

Het Sint-Ursula-Instituut heeft het ‘Charter Vocational Education and Training’ ontvangen uit handen van minister van onderwijs Hilde Crevits. De goede reputatie van het instituut op het vlak van internationalisering maakt dat tot 2021 verder internationale stages kunnen ingericht worden. In het voorjaar trekken alvast 28 laatstejaars voor 3 weken naar Sevilla, Portsmouth of Perpignan voor een stage bij een bedrijf of een organisatie.

Het Sint-Ursula-Instituut zet zich al meerdere jaren in voor de verdere uitbouw van de internationale stages. De leerlingen krijgen zodoende niet alleen een actief taalbad, maar kunnen ook hun vakcompetenties aanscherpen. Voor elke leerling wordt telkens zorgvuldig een stageplaats uitgekozen, die overeenstemt met het profiel van de gekozen studierichting. Zo wordt een leerling uit Logistics tewerkgesteld in een logistiek centrum, gaat een student uit IT en netwerken stage lopen in een computerbedrijf en kan een leerling uit Office Management en communicatie ervaring opdoen bij een toeristische dienst. De stages worden mee mogelijk gemaakt en gesubsidieerd vanuit Europa onder de koepel van Erasmus+. De leerlingen worden intensief voorbereid, en ter plaatse begeleid door leerkrachten van de eigen school. Ter plaatse wordt samengewerkt met lokale gespecialiseerde organisaties. In Sevilla is dit Euromind, in Perpignan Alfmed en in Porstmouth The IBD-Partnership.

‘We weten uit het verleden dat een internationale stage een enorme boost geeft aan het zelfvertrouwen van de leerlingen. Daarnaast opent het ook vele deuren op het vlak van hogere studies en het beroepsleven. Daarom vinden we het als school belangrijk dat al onze leerlingen uit de technische en beroepsgerichte studierichtingen de kans krijgen om deze ervaring op te doen’, aldus Gudrun Malfait, coördinator van het project. De school zet niet alleen in op internationale ervaring voor de leerlingen. Ook de leerkrachten kunnen via het project ‘Erasmus+Teachers on the Road’ zich verder professionaliseren. Zo trekken tal van leerkrachten naar Lissabon om er de internationale cursus over diversity, Ste(A)M en non-formal learning te volgen. Een andere groep trekt naar Finland om er het onderwijssysteem te gaan bekijken. Vanaf volgend jaar zullen enkele leerkrachten ook stage gaan lopen in buitenlandse bedrijven, onder de koepel ‘Erasmus+ Job Shadowing’. De school hoopt via deze internationale ervaringen de schoolwerking verder te kunnen bijsturen en optimaliseren.

Door onze website te gebruiken, verklaart u zich akkoord met onze Cookie Policy en Privacy Policy.

OKMeer informatie.