Caroly-salon deels gerestaureerd

01 nov 2013 - 00:22

Nieuws

Het waardevolle Caroly-salon dat te pronken staat op de eerste verdieping in het stadhuis, is dringend aan restauratie toe. De eerste fase werd zonet succesvol afgerond. Ze werd uitgevoerd door Marjet Liekens, voormalige lerares textiel aan de Stedelijke Academie voor Schone Kunsten.

Het 19de eeuwse salon maakt deel uit van het legaat van de Antwerpse kunstverzamelaar Georges Caroly (1862-1935) dat in 1935 aan de stad werd geschonken.

Sinds 1962 bevindt het zich op de verdieping in het stadhuis, waar het vaak fungeerde als achtergrond voor trouwfoto’s. Het salon omvat 1 zetel, 8 stoelen, 2 kasten, 1 tafel, 2 speeltafels en 1 consoletafel. De onderdelen zijn uitgevoerd in boulle- of marqueterietechniek, die bestaat uit inlegwerk met ornamenten van uitgezaagd koper en schildpadschelp.

De stoelen met damasten bekleding zijn versierd met vastgenaaid passement langs de naden en de randen, waardoor de stoffeerspijkers aan het oog worden onttrokken. Het rode passement was door ouderdom gelost en beschadigd.

Marjet Liekens heeft de los geraakte draadjes steek voor steek vastgezet en het passement opnieuw vastgenaaid. Op sommige plaatsen waren de vezels helemaal verpulverd en moesten de boorden geïmiteerd worden om het originele uitzicht te behouden.

Aan de renovatie van de passementen werd een half jaar gewerkt. De volgende opdracht wordt het opnieuw vastmaken en opspannen van de singels onderaan de zitting van de stoelen. Dit werd wordt in eigen beheer uitgevoerd.

Op foto: Marjet Liekens in gezelschap van…Hare Koninklijke Majesteit Mathilde. (Januari 2000)

Door onze website te gebruiken, verklaart u zich akkoord met onze Cookie Policy en Privacy Policy.

OKMeer informatie.