Buyldragershuisje open voor publiek

05 jun 2013 - 18:21

Nieuws

Na een overwegend sluimerend bestaan wordt het Buyldragershuisje aan het Felix Timmermansplein opengesteld voor het publiek. Het gebouw dat dateert uit de 17de eeuw wordt een antenne van Toerisme Lier. Het kan tevens gehuurd worden voor vergaderingen, etentjes, degustaties, recepties e.d.m.

Het Buyldragershuisje was de werkplaats en het gildehuis van de buildragers, die vroeger de boten losten die aanmeerden aan de Vismarkt. Het werd gebouwd boven de oude Brouwersvliet. Nadat het in 1905 verbouwd werd, bleef het tijdens wereldoorlog I in tegenstelling tot de aanpalende gebouwen gespaard. Tot 1958 stond het aan de Vismarkt, waar het eigendom was van Rik Schöller, die het aan de stad schonk. Nadat het in 1958 aan de Vismarkt werd afgebroken, werd het in 1963 heropgebouwd aan het Felix Timmermansplein. Lange tijd was het de opslagruimte van restaurant de Fortuin, waarna het vaak benut werd als tentoonstellingsruimte. Op vraag van de stadsgidsen en van aanpalende horeca-uitbaters wordt het nu opengesteld voor het publiek. In vitrines bevindt zich allerlei toeristische informatie en producten die in het kader van ‘Lier.Plezier op kop’ verkocht worden. Aan de hand van oude foto’s en begeleidende teksten wordt een historisch beeld van het huisje opgehangen. Toerisme Lier voert er promotie voor de wandel- en fietsroutes, de streekbieren en de campagne ‘Goesting in Lier’.

Bij gelegenheid van de openstelling werden de zondagswandelingen 2013 voorgesteld. Nieuw zijn de wandelingen door de wijk het Looks en de historische stadswandeling. Ze hebben plaats van 9 juni tot 20 oktober. Het vertrek is telkens om 14 uur voorzien aan het stadhuis.

Door onze website te gebruiken, verklaart u zich akkoord met onze Cookie Policy en Privacy Policy.

OKMeer informatie.