Burgemeesters onthullen nieuw infobord aan ‘bakkerstoren’

18 sep 2023 - 15:30

Nieuws

Aan de ‘Bakkerstoren’ aan de Vismarkt hebben de burgemeesters Bart De Wever (Antwerpen) en Rik Verwaest (Lier) een aangepast infobord onthuld. Het vertelt het verhaal van de Antwerpse burgemeester Antoon Van Stralen (1521-1568) die hier op 9 september 1567 werd opgesloten. Eén jaar later werd hij overgebracht naar het kasteel van Vilvoorde, waar hij op 24 september 1568 na dagenlange marteling werd onthoofd.

Bart De Wever en de andere genodigden werden in het Lierse stadhuis welkom geheten door burgemeester Rik Verwaest, die uitpakte met een citaat uit het gedicht ‘Ozymandias’ van Percy Shelley over de essentie van geschiedenis. Verder riep hij de sfeer op van de gruwelijke jaren van de 16de eeuw en de beeldenstorm in de Sint-Gummaruskerk. Bart De Wever roemde Lier als een stad die trots mag zijn op haar roemrijk verleden. Hij voelde zich meteen thuis in het stadhuis dat in 1740 gebouwd werd door de Antwerpenaar Jan Pieter van Baurscheidt de Jonge. Verder verwees hij naar het historisch huwelijk tussen Filipd de Schone en Joanna van Castilië dat in 1496 voltrokken werd in Lier, maar oorspronkelijk in Antwerpen had moeten doorgaan. Zelfs in de meest turbulente tijden van onze geschiedenis, waren Antwerpen en Lier nauw met elkaar verbonden. Tenslotte stond hij stil bij de voormalige burgemeester Antoon Van Stralen, die onder de hertog van Alva gearresteerd werd in Mortsel en opgesloten werd in het Lierse Steen, om uiteindelijk op 24 september 1568 onthoofd te worden in Vilvoorde.

Het Steen ontstond in 1393 en was tot het midden van de 16de eeuw de stadsgevangenis. De meeste bewoners waren gewone misdadigers, maar ook vervolgde Protestanten verbleven er vooraleer ze op de brandstapel stierven. In de 16de eeuw verhuisde de gevangenis naar de Gevangenenpoort. Het Steen werd als opslagplaats verhuurd aan het bakkersambacht en werd ‘Bakkerstoren’ genoemd. Burgemeester Antoon Van Stralen had als lid van het Eedverbond koning Filips II gesmeekt om niet langer de Protestanten te vervolgen. Filips stuurde echter de hertog van Alva, die meteen de jacht opende op het Eedverbond. Antoon Van Stralen wilde vluchten naar Duitsland, maar werd op 9 september 1567 nabij Lier gevat en opgesloten in het Steen. Door de gevreesde Bloedraad werd hij ter dood veroordeeld.

Tekst DéBé

Foto Luc Peeters

Door onze website te gebruiken, verklaart u zich akkoord met onze Cookie Policy en Privacy Policy.

OKMeer informatie.