Brussels staatssecretaris bianca debaets te gast in Lier

10 mrt 2016 - 09:56

Nieuws

Bianca Debaets, Staatssecretaris in de Brusselse Hoofdstedelijke Regering met een omvangrijke bevoegdheid w.o. Verkeersveiligheid, Gelijke Kansen, Informatica en Digitalisering, was te gast bij Rotary Antwerpen-Zimmertoren. In het Hof van Aragon hield ze een uiteenzetting over ‘de Troeven en de Uitdagingen van onze hoofdstad’.

Bianca Debaets werd geboren te Eeklo op 6 februari 1973, groeide op in Middelburg – een dorpje in de buurt van Maldegem -, maar voelde zich aangetrokken tot Brussel als ‘smeltkroes van culturen’. Zij zetelde in de gemeenteraad van Elsene, was lid van het Brussels Hoofdstedelijk Parlement en van het Vlaams Parlement. Sinds 2012 zetelt ze in de gemeenteraad van Brussel. Ze is de auteur van het boek ‘Tien Geboden voor Brussel’.

Het beeld van Brussel in de publieke opinie is momenteel niet zo rooskleurig. Er is de terreurdreiging, de criminaliteit, het beeld van een belegerde stad en er zijn de problemen met de gesloten tunnels. De hoofdstad van Europa en de zetel van tal van internationale organisaties heeft nochtans vele mogelijkheden. Na Washington verblijft in onze hoofdstad het grootste aantal diplomaten. In Brussel leven liefst 181 nationaliteiten, met als grootse groep de 60.000 Fransen. 65% van de inwoners is van buitenlandse origine. Er worden 104 talen gesproken, met het Nederlands als derde taal. Zowat een kwart van de schoolverlaters heeft geen diploma. Brussel is ook de kampioen van de files.

Autobestuurders staan gemiddeld 82 uur per jaar in de file. Met de tunnels die gedurende maanden gesloten zijn, wordt het er niet beter op. Het openbaar vervoer moet dan ook verder gepromoot en ondersteund worden. Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest dat huisvesting moet bieden aan meer dan 1 miljoen inwoners, beschikt over 38.000 sociale woningen. 35.000 personen staan op de wachtlijst en moeten tot 7 jaar geduld oefenen. Vanaf 2017 gelden geen registratierechten meer voor wie een woning beneden 175.000 euro wil verwerven. In het Brussel van morgen moet het opnieuw aangenaam wonen, werken en vertoeven worden. Met de vele parken en de geplande investeringen, kan Brussel uitgroeien tot één van de meest groene steden van Europa.

Door onze website te gebruiken, verklaart u zich akkoord met onze Cookie Policy en Privacy Policy.

OKMeer informatie.