Brandweer viert sint-barbara

06 dec 2013 - 20:25

Nieuws

Bij gelegenheid van het naamfeest van Sint-Barbara, de beschermheilige van de brandweer, werden de leden van de hoofdpost Lier en van de voorpost Ranst van het brandweerkorps ontvangen in de Colibrantkapel.

Ze werden er toegesproken door ing. Luc Morrens, kapitein-dienstchef, en door burgemeester Frank Boogaerts. In het kader van de hervorming van de brandweerzones, worden de hoofdpost Lier en de voorpost Ranst na ruim tien jaar samenwerking in een verschillende zone ingedeeld.

Dienstchef Luc Morrens blikte terug op het bewogen jaar 2013, waarin de meest opvallende interventie de tussenkomst betrof op 14 april bij het dramatische busongeval met Russische kinderen langs de autostrade in Oelegem.

De Russische overheid liet niet na om na afloop schriftelijk haar dankbaarheid te betuigen.

Zware ongevallen deden zich voor op de brug over het Netekanaal aan de Kesselsesteenweg en op de spooroverweg in de Kriekenstraat. Naast een aantal woningbranden in Lier en Ranst, moest op 23 juni een industriële brand bij Ergon bestreden worden.

De regio werd op 26 juli en op 5 augustus door een zomerstorm geteisterd. Vooral de windhoos van 5 augustus trok een spoor van vernieling door een deel van Lier, het grensgebied met Emblem en de boomgaarden in Broechem.

Bleef Lier gespaard van wateroverlast dan moest op 11 januari aan de Veemarkt en op 21 juli op de Fluxys-site aan de Mechelsesteenweg opgetreden worden bij incidenten met het aardgasdistributienet.

Inzake personeelsbeleid werden zowel in de hoofdpost als in de voorpost stagiairs aangesteld als brandweerman en werden enkele vrijwilligers bevorderd. De leden werden permanent bijgeschoold via cursussen en praktijkopleidingen op de campus Vesta te Emblem, het PLOT in Genk en in eigen midden.

De gemeente Ranst kocht tenslotte een nieuwe tankwagen met autopomp aan.

Burgemeester Frank Boogaerts prees de gedrevenheid van de leden van het brandweerkorps, dat de stad financieel maximaal wil blijven ondersteunen. Toch dienden in het kader van de noodzakelijke besparingen de supplementen op de uurlonen bij interventies op zatardag, zond- en feestdagen, fors verminderd te worden.

Het voorkomen en bestrijden van wateroverlast blijft een prioriteit voor het bestuur. Zo kwam er een nieuw pompstation aan de Molbrug en worden optimalisatiewerkzaamheden gepland aan het retentiebekken van de Jutse Plassen in Koningshooikt.

Door onze website te gebruiken, verklaart u zich akkoord met onze Cookie Policy en Privacy Policy.

OKMeer informatie.