Boeiend levensverhaal pater jules te boek gesteld

27 okt 2017 - 11:44

Nieuws

‘Pé Jil’ is de titel van de memoires van Jules Van Looveren (81) die 25 jaar lang missionaris in Haïti en gedurende 13 jaar pastoor in Koningshooikt was. Het boek kwam tot stand in samenwerking met zijn nichtje Hilde en werd op initiatief van Ludo en Marina Peeters en Christian en Eddy Van Horebeek in Koningshooikt voorgesteld.

Jules Van Looveren werd in 1936 in Wuustwezel als 6de in een hardwerkend gezin van 7 kinderen geboren. Hij kende een kommerloze jeugd, was sportief en wou zich al meteen voor anderen inzetten. Zijn studies voerden hem naar Turnhout, Leuven en de Parijse Sorbonne. Op zijn 18de besliste hij om missionaris te worden en trad hij toe tot de Congregatie van de Paters van Scheut. Hij was amper 27 toen hij in moeilijke omstandigheden onder het dictatoriaal regime van Duvalier aan de slag ging in Haïti, waar vandaag de vele sporen van zijn inzet nog duidelijk merkbaar zijn. In augustus 1971 deed zich een bijzondere ontmoeting met verstrekkende gevolgen voor, toen hij zijn latere echtgenote Annie voor het eerst ontmoette. Zij was werkzaam bij Broederlijk Delen en werd vanuit Brussel naar Haïti gestuurd, waar Jules Van Looveren haar als chauffeur het land leerde ontdekken. .Jaren later keerde ze terug naar Haïti om er samen te werken met pater Jules.

Na 25 jaar missionariswerk keerde Jules Van Looveren in september 1988 terug naar België. 1 jaar later werd hij aangesteld als pastoor in Koningshooikt, wat hij tot in 2001 zou blijven. Ludo Peeters was er meteen één van zijn naaste vrienden. ‘Pater Jules was nog maar twee weken in Koningshooikt toen hij het plan lanceerde om de aftandse parochiezaal tot een pareltje te verbouwen. Met de hulp van tal van personen werd de klus binnen de kortste tijd geklaard. In 1993 trok ik een maand lang met hem door Haïti, war hij nog steeds op handen wordt gedragen. Het blijft één van de mooiste ervaringen uit mijn leven’.Jules Van Looveren ontfermde zich ook over pastoor Silvester, toen die in november 1993 naar ons land kwam. Momenteel woont hij samen met zijn Annie in Genk. Het levensverhaal van Jules Van Looveren wordt uitgesmeerd over 4 hoofdstukken. Het boek kost 10 euro en kan bekomen worden in krantenwinkel ‘Het Nieuwspunt’ in Koningshooikt, in B&B ’t Dorp, Dorpstraat 111 in 2990 Wuustwezel en via juvalo36@gmail.comù. De opbrengst gaat naar twee projecten in Haïti.

Tekst: DéBé

Foto’s: RM

Door onze website te gebruiken, verklaart u zich akkoord met onze Cookie Policy en Privacy Policy.

OKMeer informatie.