‘bertha 3’ gedoopt met champagne en flinke regenbui

21 apr 2024 - 21:57

Nieuws

Sinds zaterdag ligt ‘Bertha 3’ in alle glorie te pronken op de Binnennete ter hoogte van de Fortuyn. De Koninklijke Moedige Bootvissers hebben een natuurgetrouwe kopie van een palingschuit opnieuw een prominente plaats in het stadsbeeld gegeven. Dat deze ‘brok’ erfgoed best bestand is tegen water, bleek tijdens de feestelijke inhuldiging toen de plechtigheid afgesloten werd met een flinke regenbui.

‘Bertha 3’ roept de herinnering op aan de rijke geschiedenis van de Lierse palingvissers die zich in 1932 verenigden als Moedige Bootvissers. Nadat de activiteiten bij het einde van de jaren ’50 moesten afgebouwd worden omwille van de toenemende vervuiling van de Nete, werd het palingdraaien in 1974 bij wet verboden. Het waren de leden van de Gilde ‘Heren van Lier’ die omstreeks hetzelfde moment de laatste platbodems van een gewisse dood wisten te redden. Na wat ‘oplapwerk’ kregen ‘Bertha 1’ en ‘Ernest een plaatsje op de Binnennete, resp. ter hoogte van het Buyldragershuisje en aan de Vismarkt. Beide boten werden het slachtoffer van de tand des tijds en verdwenen uit het stadsbeeld. Bij het einde van de jaren ’90 lieten de Gildeheren zelf een platbodem in massief hardhout bouwen. In februari 2002 deed ‘Bertha 2’ haar verschijning. Toen de Koninklijke Moedige Bootvissers hun 75-jarig bestaan vierden, kregen ze in april 2007 ‘Bertha 2’ cadeau. Na ruim twee decennia was ook dit vaartuig aan vervanging toe, nadat de storm in november 2023 de mast uit het voetstuk haalde en de boot ook andere averij opliep. Nadat ‘Bertha 2’ uit het water was gehaald, droomden de bootvissers al van een nieuwe waarheidsgetrouwe replica.

De vereniging nam prompt contact op met de firma Mimago uit Morkhoven, die eerder al een nieuwe boot en in 2019 het boothuis bouwde. Nadat het bedrijf Polyconstruct uit Aarschot voor de finale polyesterlaag zorgde, was het wachten op de feestelijke inhuldiging. Voor dit historisch moment werd de volledige vloot ingezet en mochten ‘Pallieter’, ‘Marieke’, ‘Vettigen Teen’, ‘Symforosa’, ‘Leontientje’ en zelfs ‘de Treitereer’ de genodigden richting ‘Bertha 3’ varen. In de schaduw van de Fortuyn werden ze toegesproken door voorzitter Maurits De Smedt, die verwees naar de opmerkelijke geschiedenis van de bootvissers en naar de symboliek van de palingschuit als onderdeel van het Lierse erfgoed. Als ‘singing sailer’ gaf Dirk Verschoren – de Zingende Bootvisser – het plechtig moment een onvervalst Liers tintje. Als volwaardige bariton bracht hij met de liedjes ‘Zie ik weer boten op de Nete’ (een vrije bewerking van ‘Lichtjes op de Schelde’), ‘Mijn moeder was een Lierenes’ en ‘Lier, Lier ge meugt er zijn’, een ode aan Lier. Eerder had voorzitter Maurits De Smedt het nieuwe pronkstuk al met een glas champagne gedoopt. Daarop ging het ‘full speed’ richting bootvisserslokaal, toen de hemelsluizen voluit open gingen.

Tekst DéBé

Foto Luc Peeters

Door onze website te gebruiken, verklaart u zich akkoord met onze Cookie Policy en Privacy Policy.

OKMeer informatie.