Belangrijke handgift van jef arras aan Lierse stadsarchief

08 sep 2015 - 00:05

Nieuws

Het Lierse stadsarchief en de ‘Bibliotheca Lyrana’ hebben van Jef Arras een uitgebreide handgift ontvangen van archiefstukken, publicaties en documentatie. Tot de handgift behoren publicaties en archiefmateriaal van zijn oom Jozef Arras (1890-1919) en zijn vader Leo Arras (1904-1979).

Jef Arras werd geboren in Lier in 1931. Na zijn studies tijdens de tweede wereldoorlog in Londen, in Lier en in Leuven, was hij van 1956 tot 1988 leraar geschiedenis en esthetische opvoeding aan het St.-Jozefscollege in Hasselt. Hij doceerde ook twee jaar muziekgeschiedenis aan het Lemmensinstituut in Mechelen. In 219645 werd hij uitgeroepen als Laureaat in de Klasse der Schone Kunsten van de Koninklijke Academie voor Wetenschappen, Letteren en Schone Kunsten van België. Hij publiceerde vier artikels over de muziekgeschiedenis van Lier en een bibliografie over zijn oom Jozef Arras in het tijdschrift ’t Land Van Ryen (1950-1969), het Liers tijdschrift waarvan hij ook redactielid was. Voor tentoonstellingscatalogi van het Stedelijk Museum leverde hij in 1965 en in 1990 een bijdrage over de Lierse patroonheilige Sint-Gummarus. Meer dan 30 jaar was Jef Arras lid van de Raad van Bestuur van het Hasseltse stadsmuseum ‘Stadsmus’, waarvoor hij vele objectstudies schreef.

Uit de geschonken materialen blijkt de grote interesse van Jef Arras voor de geschiedenis, de kunst, de muziek, de grafiek en de ex libriskunst van Lier en Hasselt. De talrijk geschonken publicaties over Lier verdiepen de kennis over de geschiedenis van de stad en vullen de bestaande bibliotheek- en documentatieverzameling van Lyrana aan. Zijn oom Jozef Arras studeerde geschiedenis in Leuven. Hij werd vooral bekend door de publicatie van literair werk. Leo Arras was beroepshalve journalistiek actief. Als schepen van de stad Lier van 1964 tot 1976 opende hij o.a. in 1968 het Timmermans-Opsomerhuis. Bij zijn afscheid als schepen schonk hij interessante publicaties over Felix Timmermans aan dit museum. Hij schreef ook talrijke historische bijdragen over de stad. De handgift werd in ontvangst genomen door schepen Rik Verwaest in zaal Carola van het leescafé.

Door onze website te gebruiken, verklaart u zich akkoord met onze Cookie Policy en Privacy Policy.

OKMeer informatie.