25 apr 2017 - 17:10
NieuwsBij het begin van dit jaar werd architecte Barbara Van der Wee aangesteld als ontwerper om in opdracht van het OCMW, de kerkfabriek van Sint-Gummarus en de stad voor het begijnhof een beheersplan op te stellen. In dit beheersplan moet een visie ontwikkeld worden op het gebruik, het beheer en de evolutie van het begijnhof. Het creëren van een levend erfgoed moet daarbij centraal staan. Het beheersplan is noodzakelijk voor het bekomen van premiemogelijkheden en voor het bekomen van vrijstelling van toelatingsplichtige handelingen.
Het begijnhof van Lier werd in 1939 erkend als beschermd monument, in 1966 als beschermd landschap en in 1998 als Unesco werelderfgoed. Het OCMW van Lier is eigenaar van twee derde van de woningen (60 gebouwen), de kerkfabriek van Sint-Gummarus van één derde van de woningen (30 gebouwen) en de Sint-Margaritakerk en de stad van het openbaar domein. 3 woningen zijn in privaat bezit. Binnen het begijnhof worden de functie van privaat en sociaal wonen gecombineerd met cultuurbeleving. Bovendien is het begijnhof een belangrijke toeristische trekpleister.
In 2003 werd het architectenbureau Van der Wee door het OCMW en de kerkfabriek aangesteld als coördinerend architect, om de restauratieprojecten aan de woningen van het OCMW te begeleiden en om een masterplan voor het begijnhof op te stellen. Sindsdien werden 3 projecten opgestart, waarvan 1 afgerond is. Bij het einde van 2015 werd een nieuw erfgoeddecreet van kracht, volgens het welk een beheersplan moet opgemaakt worden. Dit beheersplan is noodzakelijk om voor werken een erfgoedpremie te bekomen. Het is een visiedocument en een draaiboek voor het effectief beheer in functie van het behoud van het onroerend erfgoed. Het is bedoeld om een termijnvisie over 20 jaar te ontwikkelen, de beheersdoelstellingen voor het erfgoed te bepalen, concrete beheersmaatregelen vast te leggen, de werken te bepalen die voor een erfgoedpremie in aanmerking komen en de van een toelating vrijgestelde werken vast te leggen.
Het beheersplan bevat een inventarisatie van de erfgoedelementen, een beschrijving van de erfgoedwaarden, een visie op het beheer en de beheersmaatregelen. De opmaak van het beheersplan zou klaar zijn tegen 1 juli 2017. Het Agentschap Onroerend Erfgoed heeft vervolgens 90 dagen om het goed te keuren. Wat het openbaar domein betreft, werd het dossier voor de heraanleg al opgemaakt. De uitvoering is voorzien voor de volgende legislatuur. Voor de werken die voorzien zijn in de budgetten van het OCMW, is het deelproject Symforosastraat in uitvoering. Voor de deelprojecten Kalvarieberg, Hellestraat en Oud Kerkhof, wordt de architect aangesteld in resp. 2017, 2018 en 2019.
Tekst: DéBé
Foto’s:
RM