Bakkersbond viert 75-jarig bestaan (retro 2 – 40)

20 nov 2020 - 13:16

Nieuws

Op 3 oktober 1989 vierde de Koninklijke Lierse Bakkersbond het 75-jarig bestaan. De bond werd opgericht op 16 juni 1913, waarna ‘de standregelen’ verschenen in het Belgisch Staatsblad. De eerste voorzitter was Jan Schillemans, die werd opgevolgd door Jules Hendrickx.

De feestdag van 3 oktober 1989 werd ingezet met een ontbijt in het Hof van Aragon. Daarop trok het gezelschap onder begeleiding van de dixielandband naar het begijnhof, waar de dankmis werd voorgegaan door Jan Verheyen en muzikaal werd opgeluisterd door Theo Mertens. Een ontvangst in het stadhuis werd gevolgd door het middagmaal in het Vredeberg met broodjes en caves. Aansluitend volgde hier een academische zitting met toespraken door Marcel Darquennes, die de geschiedenis van de bakkersbond schetste, voorzitter Alfons Leysen en schepen Jan Hendrickx. Als apotheose stond in het Hof van Aragon een uitgebreid feestmaal op het programma.

Het bakkersambacht zou in Lier al bestaan hebben voor het einde van de 14de eeuw. De bakkers hadden een eigen kapel met altaar in de Sint-Gummaruskerk, eigen standaarden en toortsen die in de processie werden meegedragen. Tijdens de tweede helft van de 18de eeuw gaf het Bakkershuis aan de Grote Markt – het Elzenhof -, de nodige luister aan de bond. Bij speciale gelegenheden verschenen bijzondere lekkernijen zoals de Lierse Haantjes (1974), de Zimmertorenkoek (1988) en de Schapekoppen. Het bekendste handelsmerk blijft al die tijd het Liers Vlaaike.

Tekst: DéBé

Foto: ROM

Door onze website te gebruiken, verklaart u zich akkoord met onze Cookie Policy en Privacy Policy.

OKMeer informatie.