06 nov 2019 - 13:53
NieuwsDe stad Lier start midden november met een baanbrekend proefproject voor de bestrijding van de Japanse duizendknoop. Deze agressieve exotische plant is herkenbaar aan zijn grote frisgroene bladeren en witte pluimbloemen. Hij vormt een ernstige bedreiging voor de natuur, omdat hij andere (inheemse) plantensoorten verdringt. De plant heeft nauwelijks nut voor insecten en dieren.
Voor dit project bakende de stad drie zones af: twee in de berm van de Leuvensevest tegenover de nieuwe sporthal en het WZC Sint-Jozef en één onder en naast de plankenvlonder op de Sionsvest. Met het oog op een optimaal resultaat wordt hier de komende maanden niet gemaaid. Een externe firma zal op 14 en 15 november het onkruid op deze drie plaatsen bestrijden met een nieuwe innoverende techniek, waarbij elektriciteit ervoor zorgt dat cellen in de plant – inclusief in de wortel – openbarsten waardoor hij afsterft. Door geen gebruik te maken van chemicaliën wordt de natuur en de omgeving ontzien en wordt het probleem van bij de wortel aangepakt.
Met het gebruik van een elektrische onkruidbestrijder kunnen diverse ongewenste kruiden en jonge houtige gewassen worden vernietigd, zoals de Japanse duizendknoop en de reuzenberenklauw. Doordat alleen warmte gegenereerd wordt in de plantencellen, gaat geen energie verloren naar de omgeving en is er ook geen risico op nevenschade. De behandeling wordt mogelijk enkele malen herhaald, zodat de plant zich uiteindelijk niet meer kan herstellen. Schepen Bert Wollants wijst erop ‘dat deze innovatieve techniek dit jaar voor het eerste geïntroduceerd is in Nederland en België. In Engeland bleek de methode een succes na drie proefjaren. Lier is de eerste gemeente in ons land die de techniek zal toepassen. Indien het resultaat op de drie proefzones een succes is, zal de stad deze manier van bestrijden inzetten op meerdere plaatsen’.
Tekst: DéBé
Foto: RM