20 aug 2020 - 13:43
NieuwsNiet alleen vandaag vormen de schrijnende beelden en verhalen van bootvluchtelingen een weerkerend gegeven in de media. Bij het begin van de jaren ’80 van de vorige eeuw streken meerdere bootvluchtelingen in Lier neer, waar ze werden opgevangen door het Rode Kruis en door toenmalig voorzitter Yves De Ridder in het bijzonder. Uit vrees voor het communistische regime waren ze hun thuisland Vietnam en Laos ontvlucht.
De eerste die in Lier toekwam was de toen 27-jarige Vietnamees Vo Hiep. Na een verblijf in het vluchtelingenkamp van Pulau Bidong in Maleisië, kwam hij in september 1979 in ons land terecht. Na een moeizame aanpassingsperiode werd hij tewerkgesteld bij Van Hool en opgenomen in het gezin van Hugo Peeters in Koningshooikt. Hij was vergezeld van Ho Van Ngoi (23) die aanvankelijk verbleef op een appartement in de Volmolenstraat en vervolgens een woning kon betrekken in Koningshooikt. Op een appartement in de Maasfortbaan verbleven de broers Nguyen Ngoc Suh (25) en Nguyen Tan Luc (18), eveneens van Vietnam. Samen met 20 lotgenoten maakten ze met de boot van hun vader gedurende zes dagen de overtocht naar de Filippijnen. Ze verbleven acht maanden lang in een vluchtelingenkamp in Manilla. De vrouw en het zoontje van Ngoc Suh bleven in Vietnam achter. Via Bangkok, India en Parijs, kwamen beide broers in ons land terecht. Ook zij vonden werk bij Van Hool.
Bijzonder tragisch was het verhaal van de 80-jarige oma Nguyen Thi Kiem die met haar vijf kleinkinderen – resp. 20, 17, 12, 10 en 8 jaar – naar ons land was gevlucht. De vader van de kinderen was overleden, de moeder in Laos gebleven. De familie verbleef lange tijd in het vluchtelingenkamp van Nongkham in Thailand. Uiteindelijk vonden ze een schamel onderkomen in de Berlarij in Lier. Een andere zoon van oma Thi Kiem was eerder met zijn vrouw en 8 kinderen in Oelegem terecht gekomen. Tenslotte was er nog het gezin van Dang Van Lung (26), zijn vrouw Luong Thi Mui (23), hun 3 kinderen van 5, 3 jaar en 9 maanden en hun nichtjes van 17 en 16 jaar. Dit gezin kon hier een woning betrekken in de Bollaarstraat. Ook Dang Van Lung werd tewerkgesteld bij Van Hool.
Tekst: DéBé
Foto’s: DéBé