30 nov 2018 - 10:30
NieuwsNa publicaties over de internationale politiek, boeken over de Franse en de Europese geschiedenis, toneelstukken en werken over het verleden van zijn geboortestad, is ‘Het ei van de indiaan’ de eerste roman van Lierenaar Rudy Van Roy (65). Van meet af aan was het de bedoeling om een familiegeschiedenis te schrijven over de periode vanaf de jaren ‘6O0 van de vorige eeuw tot vandaag.
In ‘Het ei van de indiaan’ ontmoet Louis Alpaerts in 1967 Anna Van Elewijt op een zomeravond aan zee, meer bepaald in en om Oostende, zowat de tweede thuis van de auteur. De families Alpaerts en Van Elewijt zijn sindsdien op een bijzondere manier met elkaar verbonden. Wanneer het noodlot toeslaat dienen de bakens in de familieverhoudingen grondig te worden verzet in het belang van de jonge Vincent Van Elewijt. Anna komt onder druk te staan. Louis en Vincent geraken om uiteenlopende redenen in de ban van hetzelfde schilderij. Dit verhaal kruist met dat van vicaris Evarist Verspecht, de nonkel-pastoor die op zijn terrein nieuwe bakens uitzet ten aanzien van kerk en geloof. Daarnaast is er ook de queeste van grootvader-diplomaat Désiré Van Elewijt naar Willem van Oranje en diens verdediging van het recht van opstal. Rondom Pasen 2018 komt alles weer in balans.
‘Het ei van de indiaan’ is een vertelling die naar verre horizonten reikt. Letterlijk en figuurlijk: naar uiteenlopende plaatsen, naar omgang met beperkingen, naar moraal en godsdienst, naar de liefde en dit alles onontkoombaar zoals het getij van de zee. ‘Het ei van de indiaan’ is een fictie-verhaal, waarbij het verhaal en de personages verzonnen zijn, ook al werd geput uit eigen belevenissen en ervaringen. Het is ook een verhaal over levensbeschouwelijke diversiteit. De roman wordt uitgegeven door ‘Mens & Cultuur’ uit Gent, telt 429 bladzijden, kost 24,95 euro en is te verkrijgen in de boekhandel.
Tekst: DéBé
Foto: RM