28 okt 2024 - 18:13
NieuwsBegin vorige week zijn de twee artilleriestukken vooraan het Paradeplein van de Dungelhoeffsite door de militairen overgebracht naar het Bataljon Artillerie in Brasschaat. Op dezelfde plaats wordt allicht binnen enkele weken het gerestaureerde monument van het 4de Artillerie Regiment opgesteld. Dit monument verhuisde bij de aanleg van de ondergrondse parking naar de omgeving van de speeltuin Jungelhoeff in een ietwat verborgen hoekje. Hier werd het bij gebrek aan sociale controle meermaals beschadigd.
Op het Paradeplein van de toen nog Dungelhoeffkazerne stonden destijds twee monumenten ter ere van de gesneuvelde artilleristen. Op 18 maart 1935 werd aan de voorzijde van het plein naar een ontwerp van adjudant A. De Noel een monument ingehuldigd ter nagedachtenis van de gesneuvelde soldaten van het 2de Artillerie Regiment. In 1980 was het dermate vervallen, zodat het op initiatief van Luitenant-Kolonel Gils, toenmalige commandant van de Koninklijke Cadettenschool Lier, werd vervangen door een nieuwe constructie met behoud van de oorspronkelijke gedenkplaten. Toen de militairen de Dungelhoeffkazerne in 1998 verlieten, werden de gedenkplaten overgebracht naar Helchteren en in 2012 naar Brasschaat. Op 18 maart 1936 werd aan de overkant van de erekoer een monument ter ere van de gesneuvelden van het 4de Artillerie Regiment ingehuldigd. Begin 2012 moest het monument wijken voor de bouw van de ondergrondse parking en werd het verplaatst naar de speeltuin Jungelhoeff.
Hier werd het meermaals beschadigd door vandalen en in augustus 2021 nog ontsierd met hakenkruisen. Als schepen van Onroerend Erfgoed heeft Sabine Leyzen altijd geijverd om het monument op de juiste plaats zijn voormalige glans weer te geven. Het is in functie hiervan dat militairen van het Bataljon Artillerie uit Brasschaat vorige week de twee artilleriestukken – een Amerikaanse howwitser van 2,3 ton en een Brits veldgeschut van 1,8 ton die werden ingezet tijdens WO II – met twee vrachtwagens hebben weggehaald en terug gevoerd naar Brasschaat. Ruim 7 jaar en 7 maanden waren ze de stille getuigen van het militaire verleden van Lier. Hun plaats wordt weldra ingenomen door het oorspronkelijke monument dat nu met de nodige omzichtigheid zal gereinigd en hersteld worden door een gespecialiseerde firma. De graffiti worden verwijderd en de ontbrekende letters terug geplaatst. Het monument zal voorzien worden van een infobord. Mogelijks keren de artilleriestukken ooit terug naar Lier, wanneer het Fort en omgeving opgewaardeerd worden.
Tekst DéBé
Foto Luc Peeters