06 sep 2024 - 22:37
NieuwsLucienne Bruynseels en Adré De Weerdt uit Kessel hebben enkele unieke sluikblaadjes uit WO II geschonken aan Archief Lier. Ze worden toegevoegd aan de collectie privé-archieven. Na afspraak kunnen ze nu al worden geraadpleegd in de leeszaal van het archief. Binnenkort worden ze online ter beschikking gesteld.
Bij het uitvoeren van verbouwingswerken aan de woning van de toenmalige bewoners vonden Lucienne en André bij het begin van de jaren 2000 verstopt onder de vloerbekleding op de eerste verdieping een omslag met de sluikblaadjes. Ze werden zorgvuldig bewaard en zo’n 20 jaar later aan de stad geschonken. De oorspronkelijke bewoners van de woning waren actief in het verzet en verborgen de blaadjes onder de plankenvloer. De man en de vrouw werden na verraad opgepakt en overgebracht naar een concentratiekamp. De man overleed in Regensburg, de vrouw overleefde de gruwelen van het kamp Maathausen. In de gevonden omslag zat o.m. een luchtpostpamflet van de R.A.F. met als datum 4 juli 1941. Vanaf de start van WO II en onder invloed van de Duitse censuur ontstonden overal in Vlaanderen initiatieven, waarbij clandestiene sluikblaadjes verspreid werden onder de bevolking. De meeste sluikbladen verschenen één keer per maand en telden slechts enkele pagina’s. Voor heel België zouden er bijna 700 verschillende titels verschenen zijn.
Tienduizenden mensen zouden betrokken zijn geweest bij het schrijven, drukken en verspreiden van de bladen. Na de oorlog werden 12.000 mensen erkend voor hun activiteiten voor de sluikpers. Minstens 1.650 van hen stierven als gevolg van de Duitse repressie. Ook in Lier werden sluikblaadjes gedrukt, maar door hun clandestiene aard is het niet makkelijk om ze in kaart te brengen. Historicus Wim Boschmans schonk begin 2000 al een aantal Lierse sluikblaadjes aan de stad. De sluikblaadjes die nu aan de collectie van Archief Lier worden toegevoegd, werden niet specifiek voor Lier gedrukt. Dat ze duidelijk verstopt werden, toont wel aan hoe onzeker het leven toen ook in Lier moest geweest zijn. Tijdens het weekend van 27, 28 en 29 september staat de Tweede Wereldoorlog in Lier in de kijker tijdens de Bevrijdingsfeesten. Het feit dat Lier 80 jaar geleden bevrijd werd, wordt herdacht met o.m. een parade, een fototentoonstelling op de Grote Markt en een historisch kampement op de evenementenweide. Voor meer info zie bevrijdingsfeesten.uitinlier.be.
Tekst DéBé
foto Luc Peeters