Aquarellen van fons teijssen en anne aras in vleeshuis

02 okt 2017 - 09:59

Nieuws

Tot en met 9 oktober kan in het Vleeshuis een bezoek worden gebracht aan de tentoonstelling van aquarellen van Fons Teijssen en van Anne Aras. De tentoonstelling die geopend werd door burgemeester Frank Boogaerts, kan vrij worden bezocht van woensdag tot en met zondag telkens van 14 tot 18 uur.

Fons Teijssen (64) werd geboren in het Limburgse Hamont, maar verhuisde reeds als 3-jarige naar Mechelen, om zich op zijn 23ste in Lier te vestigen. Hij volgde een opleiding als binnenhuisarchitect en gaf gedurende 34 jaar les in Reet. Als kunstenaar is hij een autodidact. Zijn eerste pentekeningen – hoofdzakelijk stadsgezichten – maakte hij tijdens zijn legerdienst. Vervolgens ging hij deze zwart-wit pentekeningen inkleuren, om uiteindelijk bij de aquarelkunst uit te komen. Op deze manier vereeuwigt hij stadsgezichten, landschappen, figuren en portretten. Hij gebruikt bij voorkeur zachte kleuren, die hij op harmonieuze wijze in elkaar laat vloeien. Zijn techniek wist hij alsmaar meer te verfijnen.

Zijn werken hebben vaak een diepere inhoud en een grappige achtergrond zoals ‘Te laat voor het laatste avondmaal’ en ‘Mona Lisa na sluitingstijd’. Fons Teijssen die sinds 1 juli 2017 zijn atelier heeft in het Lierse begijnhof, ontwierp de vlag van de Gilde van de Lierse Pijnders, evenals de tekening voor de nieuwe vlag van de Koninklijke Moedige Bootvissers. In 1996 realiseerde hij als stadskalligraaf de huwelijksakte tijdens de evocatie van het huwelijk van Filips de Schone en Joanna van Castilië. Naar aanleiding van de viering van ‘800 jaar stad’ tekende hij op verzoek van de Gilde ‘de Heren van Lier’ de oorkonde voor de ereconsuls. In 2015 herhaalde hij dit huzarenstukje bij gelegenheid van de Sint-Gummarusfeesten.

In 2015 ontving hij de ‘Lifetime Achievement Award’ van de Koepel voor Cultuurbeleid voor zijn kunstenaarsloopbaan. Hij exposeerde reeds op talrijke plaatsen in eigen land, in Nederland, Frankrijk, Duitsland en Polen. In de toekomst staat ook een tentoonstelling in Virginia (US) op het programma. Burgemeester Frank Boogaerts beschreef de exposant als ‘een Lierenaar in hart en ziel, die trots is op zijn stad’ en als ‘een talentvolle kunstenaar die leeft voor zijn kunst’. In het Vleeshuis toont hij 75 nieuwe aquarellen over Lier en omgeving, een vakantie in Normandië, enkele figuren en stillevens.

Terzelfdertijd worden 10 aquarellen van Anne Aras geëxposeerd. Ook zij werd geboren in Lier, verhuisde op haar 12de naar Berchem en op haar 25ste naar Virginia. Zij volgt sinds enkele jaren tekenlessen bij Marc Vervoort aan de Lierse Academie voor Schone Kunsten en leerde de aquareltechniek van Fons Teijssen. Zij heeft een uitgesproken voorliefde voor dieren (paarden, leeuwen …) en voor portretten met bijzondere aandacht voor de ogen en blijft graag experimenteren.

Tekst: DéBé

Foto’s RM

Door onze website te gebruiken, verklaart u zich akkoord met onze Cookie Policy en Privacy Policy.

OKMeer informatie.