13 mei 2016 - 12:04
NieuwsLier is een welstellende stad, waar de inkomens gemiddeld hoger liggen dan in vergelijkbare steden. Lier heeft ook een armoedeprobleem en vooral een hoge jeugdwerkloosheidsgraad. De stad en het OCMW hebben de belangrijkste partners in het bestrijden van de jeugdwerkloosheid samen gebracht en met hen een actieplan uitgetekend. Dit actieplan wordt geconcretiseerd in een charter, dat door de betrokken partijen wordt ondertekend.
Zoals voorzitter van het OCMW en schepen van sociale zaken Marleen Vanderpoorten bij de voorstelling van het actieplan benadrukte ‘wordt Lier geconfronteerd met een stijgend aantal leefloners, meer éénoudergezinnen en meer ongekwalificeerde uitstromers. Het aantal ongekwalificeerde jonge werkzoekenden ligt in Lier hoger dan in vergelijkbare steden. De toename ervan overstijgt het Vlaams niveau. In april 2016 waren in Lier 264 werkzoekenden jonger dan 25 jaar. 158 hadden geen diploma middelbaar onderwijs. Iets meer dan 4 op 10 jongeren waren langer dan 1 jaar werkloos. 56% waren mannen, 44% vrouwen, 73% autochtonen, 27% allochtonen.
Hun beroepsaspiraties betreffen vooral de sectoren schoonmaak en onderhoud, horeca en bouw, verkoop, productie en goederenbehandeling. Vorige maand werden 17% meer vacatures gepubliceerd dan 1 jaar geleden, w.o. slechts 56 jobs voor laaggeschoolden. Onder het motto ‘Iedereen aan de slag’ werd op initiatief van de stad en het OCMW een actieplan uitgetekend in samenwerking met de VDAB, VOKA, Unizo, Land- en Tuinbouworganisaties, Interimkantoren, de Sociaal-Economische Raad, PWA en het onderwijs. Een collectieve aanpak maakt hierbij plaats voor een structurele maatwerkaanpak voor de werkgever en de werkzoekende.
Als eerste concrete actiepunten heeft een ontbijtsessie voor werkgevers en een jobdating voor bedrijven plaats. Donderdag 19 mei wordt in de voormiddag een ontbijtsessie georganiseerd voor werkgevers in zaal ‘Den Bloeienden Wijngaerd’ van het stadskantoor>Paradeplein 2. Na de verwelkoming en introductie door Marleen Vanderpoorten, worden de maatregelen van de overheid om jonge werklozen in dienst te nemen toegelicht door Patricia Vroman van de afdeling Werkgelegenheidsbeleid van WSE en door Marleen Verschaeren, accountmanager VDAB. Informatie wordt eveneens versterkt in verband met loonsubsidies voor jongeren tussen 18 en 25 jaar en het organiseren van stageplaatsen. Bedrijven kunnen informatie op maat krijgen van de ambassadeurs Mieke Nuyens (firma Dox) en Willy Ivens (voormalig directeur VOKA). Getuigenis wordt afgelegd door Maura Melis van ‘Ta Soupe’ en Leo Deprince van ‘Garage Deprince’. Het slotwoord komt Carl vanden Eynde, regiomanager VDAB, toe.
Donderdag 16 juni volgt van 12.30 tot 16 uur in zaal De Move, Aarschotsesteenwge 1, een Jobdating voor Lierse bedrijven, met als bijzondere doelgroep laag- en middengeschoolde jongeren. De jongeren nemen zelf de organisatie in handen. 4 werkgroepen zijn voorzien: communicatie, onthaal, logistiek en catering. 150 jongeren worden verwacht, ingedeeld in 2 groepen (om 14 en 15 uur). Bedrijven kunnen zich inschrijven via Gert Fontyn, teamleider Werkwinkel VDAB (Gert.fontyn@vdab.be).