22 mei 2016 - 07:11
NieuwsMet een academische openingsavond werd de viering van 500 jaar Spui feestelijk ingezet. De talrijke genodigden werden in het historische pand toegesproken door voorzitter Marc Stubbe, Prof. Em. Dr. Etienne Rooms en burgemeester Frank Boogaerts. Willem Van de Weerd zorgde aan de piano voor gesmaakte muzikale intermezzi, Manu Wagner las verhalen van Felix Timmermans voor en Tom Mariën pakte uit met een gedicht over ‘de Waker van de stad’.
Marc Stubbe bedankte het stadsbestuur om het Spui toevertrouwd te hebben aan de Sociëteit van de Schaepshoofden. In het gebouw werden ondertussen al tal van feestjes, vergaderingen, teambuildingsessies en culturele evenementen georganiseerd. Prof. Em. Dr. Etienne Rooms zorgde voor een reeks historische beschouwingen in verband met de stad Lier en het Spui. Hij keerde hiervoor terug naar de 13de eeuw en het hertogdom Brabant en stond uitgebreid stil bij de 1ste en 2de stadsomwalling. In 1424 verleende Hertog Jan IV toestemming om op de Kleine Nete 2 sluizen te bouwen. Tussen 1508 en 1516 werden boven deze sluizen het Groot en het Klein Spui gebouwd, naar de plannen van vader en zoon Anton Keldermans. In 1939 werd het gebouw opgenomen op de lijst van beschermde monumenten. Spreker benadrukte verder het strategisch belang van Lier tijdens de volgende eeuwen en besteedde in het bijzonder aandacht aan enkele militaire aspecten uit de rijke stadsgeschiedenis.
Burgemeester Frank Boogaerts wees op de grondige metamorfose van de ruime omgeving van de Oever, waarbij het Spui als enige gebouw de tand des tijds heeft doorstaan. Nadat van 1983 tot 1987 naar een ontwerp van architect Richard De Bruyn een zachte restauratie werd uitgevoerd, volgden in 2009 belangrijke infrastructuurwerken. De formule ‘in eigen beheer’ kende aanvankelijk geen succes, tot op voorstel van de burgemeester – toen nog lid van de oppositie – voor een andere aanpak werd gekozen. De dynamische aanpak door de Schaepshoofden werd de start van een succesverhaal, waarbij het Spui intensief benut wordt. Op dit succes werd dan ook uitvoerig geklonken.