25 mei 2022 - 17:47
NieuwsSluikstorten is een weerkerende kwaal die voorkomt in straatvuilbakken, aan glasbollen, op parkings en zelfs in natuurgebieden. Het is bij uitstek een asociaal misdrijf, het vervuilt onze leefomgeving, het is een gevaar voor de volksgezondheid en het trekt ongedierte aan. Sluikstorters wentelen heel bewust de kost van het afval af op de rest van de samenleving. De problematiek werd nogmaals aangekaart door burgemeester Rik Verwaest en schepen Ivo Andries.
Volgens de burgemeester werd vorige week nog een sluikstorter gesnapt die 8 volle zakken had achtergelaten. Op de hoek van de Abtsherbergstraat werd een sluikstortster gepakt die wekenlang bijna dagelijks haar huisvuil dumpte. Momenteel zijn er lopende onderzoeken in de Lisperstraat en de Frederik Peltzerstraat. Twee weken geleden werden uit de vallei van de Itterbeek nog tientallen gedumpte zakken gehaald. Leden van de politie, gemeenschapswachten, de handhaving, het team Proper Lier, Ivarem, Ovam … speuren actief mee sluikstorters op. En met succes. Zo werden vorig jaar in Lier maar liefst 315 boetes uitgeschreven, wat een record was. Toch blijft een kleine minderheid hardnekkig afval dumpen. Nog niet 1% van de bevolking veroorzaakt 99% van het sluikstorten. Met de verdubbeling van de minimale boete van 150 naar 300 euro wordt nu een krachtig signaal gegeven. Daarbovenop worden ook de opruimkosten (minimaal 125 euro) verder doorgerekend.
Wie in Lier nog durft sluikstorten mag zich aan een factuur van minimum 425 euro verwachten. De zware boetes zijn niet bedoeld om de stadskas te verrijken of om mensen in armoede te duwen. Het is de bedoeling de sluikstorters af te schrikken en te confronteren met de gevolgen van hun daden. Voor de hoge boete wordt ook een alternatief voorzien. Zo kan op vraag van de overtreder gemeenschapsdienst van maximum 30 uur worden opgelegd. Dit zal in de eerste plaats gebeuren binnen het Team Proper Lier, zodat de overtreders direct geconfronteerd worden met de gevolgen van zwerfvuil en sluikstort. Bij de geregelde controles zullen de nieuwe mobiele camera’s met verscherpt nachtzicht een belangrijke rol spelen. De kost voor het huisvuil bedraagt voor een gezin met 2 kinderen en een gemiddeld afvalverbruik 102 euro op jaarbasis. Op de websites van Ovam en Ivarem zijn verschillende tips terug te vinden om het huisvuil en de kost ervan verder te reduceren.
Tekst: DéBé
Foto’s: Luc Peeters