28 mrt 2024 - 19:11
NieuwsZondag 5 mei heeft het ondertussen al 35ste palingfestijn van de Koninklijke Gilde ‘Heren van Lier’ plaats. Wegens verbouwingswerken aan de keuken van het Piepenholleke, heeft het eetfestijn uitzonderlijk in de foyer van cultuurcentrum Vredeberg plaats. De opbrengst gaat naar de restauratie van het dak van ‘de Gildecamer’. Aan de oorsprong van deze lange, smaakvolle traditie ligt een typische Lierse palingschuit.
Begin 1974 haalden enkele gildeleden op initiatief van Paul Nauwelaerts een Lierse palingvissersboot met kruisnet uit het slijk van de Nete ter hoogte van de bloemmolens Hellemans. Na een grondige restauratie kreeg deze palingschuit de naam Bertha. In samenwerking met de Koninklijke Moedige Bootvissers werd Bertha in juni 1974 tijdens een groots opgezet volksfeest te water gelaten op de Werf. Twee jaar later vierden de gildeleden en de Moedige Bootvissers de restauratie van Bertha met paling in ’t groen in restaurant Den Draaiboom. Paling in ’t groen kwam bij de gilde opnieuw ter sprake in 1987. Raetsmeester Mon Verheyden stelde toen voor om op het eerstvolgende teerfeest paling in ’t groen te serveren. Raetsmeester Willy Vets was van oordeel dat best een jaarlijks festijn voor iedereen kon georganiseerd worden. Zodoende was het eerste palingfestijn in 1988 een feit. Voor dit eerste palingfeest ging Mon Verheyden 50 kilogram paling in Zeeuws-Vlaanderen kopen. De paling werd bij Mon thuis klaargemaakt. Hierbij werden twee recepten bereid: gewone paling in ’t groen en paling op grootmoeders wijze met in citroen gebakken champignons. Na negen jaar werd de fakkel doorgegeven aan Raetsmeester Steven Van Humbeeck, die werd opgevolgd door Bob Vergauwen, in 2000 lid geworden van de gilde. Laatstgenoemde werd bijgestaan door Hooftman Peter De Bruyn. Samen pasten ze het recept aan en werden meer kruiden gebruikt. Ook dit jaar staat Bob Vergauwen samen met Raetsmeester Guy Vaes en enkele andere gildeleden, weer in voor het bereiden van de paling in ’t groen. Lekker smullen kan tussen 13 en 15 uur en tussen 17 en 18.30 uur. Een portie paling in ’t groen kost 32 euro, het alternatief een koude schotel 25 euro. Vooraf reserveren is verplicht en kan tot en met 27 april. Het overeenstemmende bedrag moet overgeschreven worden op rekeningnummer BE71 3200 6725 9769, met duidelijke vermelding van het gewenste tijdstip en het aantal paling of koude schotels.
tekst DéBé