16 jul 2018 - 16:12
NieuwsNa 150 jaar komt de Mammoet van Lier op ware grootte in 3-D geprint terug naar huis. De Mammoet werd in 1860 bij graafwerken in de afleidingsvaart gevonden. De botten staken 10 meter diep in de modderlagen die waren afgezet tijdens de ijstijd. Het skelet wordt bewaard in het Museum voor Natuurwetenschappen in Brussel.
Het natuurgetrouwe en levensgrote exemplaar dat naar Lier komt, werd met de meest moderne 3-D printtechnologie gerealiseerd door het Belgische bedrijf Materialise, een wereldautoriteit op het gebied van 3-D printen. De Mammoet van Lier, die in 1869 voor het eerst getoond werd aan het publiek, is minstens 30.000 jaar oud. Hij heeft een schofthoogte van 3,6 meter en is bijna 5 meter lang. Het betreft een mannetjesstier die circa 35 jaar oud was toen hij overleed. De 10 centimeter dikke vetlaag en de wollige vacht beschermden hem tegen de koude van het grasland. Kiwanis Lier Twee Neten nam het initiatief om de Mammoet terug naar Lier te halen. Samen met de archeologische vereniging ArcheoLier en het stadsbestuur volgde het plan om het natuurgetrouwe exemplaar te reproduceren op ware grootte.
De 3-D scan werd bot per bot vergeleken met het origineel. De positie van sommige van de” 320 beenderen werd gewijzigd, om de anatomie correcter weer te geven. Het is de eerste maal dat een volledig mammoetskelet op ware grootte in 3-D geprint wordt. De reproductie zal wetenschappelijk correcter zijn dan de historische opstelling in het museum. Het 3-D printen gebeurt met de stereolithografie technologie, waarbij de UV-laser een bad met UV-gevoelige hars laag per laag belicht, waardoor specifieke plaatsen verhard worden, afhankelijk van het te printen voorwerp. De Mammoet wordt ongetwijfeld de belangrijkst blikvanger van het nieuwe Lierse stadsmuseum in september.
Tekst: DéBé
Foto: Mon