18 aug 2015 - 17:35
NieuwsTijdens het laatste weekend van augustus hebben op de wijk de Oever de jaarlijkse buurtfeesten plaats. De opeenvolgende activiteiten worden georganiseerd in de feesttent op het centrale binnenplein. Voor alle onderdelen moet wel ten laatste op 20 augustus ingeschreven worden bij hetzij voorzitter Armand Matheus, Berlaarsestraat 8/2, secretaris Roger Loomans, Kardinaal Cardijnstraat 30 (0477-93 15 27), Irène Parrein, De Heyderstraat 14 of Wendy Torfs, Predikherenlaan 51.
Donderdag 27 augustus wordt om 20 uur van start gegaan met een receptie. Vrijdag 28 augustus volgt om 19.30 uur een quizavond voor ploegen van maximum 5 personen. De inschrijvingsprijs bedraagt 15 euro per ploeg. Er is een mooie prijzentafel voorzien. Zaterdag 29 augustus volgt tenslotte vanaf 18.30 uur een Breughel- en dansfestijn. De inschrijvingsprijs voor het koud en warm Bourgondisch buffet bedraagt 15 euro voor een volwassene en 8 euro voor een kind tot 12 jaar. Wie rijstpap als dessert wenst betaalt 2 euro per persoon.
Het verhaal van buurtwerking de Oever start in 1990, wanneer de wijk wordt uitgenodigd om een bijdrage te leveren in het kader van de 25-jaarlijkse Gummarusfeesten. In het verlengde hiervan wordt een feestcomité opgericht, dat ondertussen 25 jaar bestaat en werd voorgezeten door achtereenvolgens Dr. E. Moreel, Robert Ameloot, Ria Leenaerts en nu Armand Matheus. Als één van de eerste bewoners van de nieuwe Oever heeft Robert Ameloot het allemaal van nabij meegemaakt.
Naast de jaarlijkse wijkfeesten werd in 1992 naar een idee van Tony Rits in de schaduw van de Kluizekerk een kerststal – een schaalmodel van het Spui – ingehuldigd. Aan deze kerststal wordt ieder jaar een kerstevocatie gehouden. Leden van de wijk hielden een vlaaienslag en gingen drie koningen zingen, om de opbrengst af te staan aan het goede doel. Al die jaren was Roger Loomans de drijvende kracht achter de werking.
De wijk de Oever heeft in de loop van de jaren een ware metamorfose ondergaan. Tussen 1919 en 1924 werden hier in het kader van het koning Albertfonds 114 houten noodwoningen opgetrokken. De nieuwe wijk kreeg vorm tussen 1970 en 1980. Sinds 25 jaar vormt het wijkcomité het bindmiddel tussen de bewoners.