17 dec 2023 - 22:17
NieuwsOp 18 december 2013 werd het Liers Vlaaike erkend als Europees beschermd streekproduct. 10 jaar later werden in het stadhuis een weekend lang liefst 1.000 vlaaikens uitgedeeld. Meester-bakker Johan Hendrickx was als voorzitter van de Orde van het Liers Vlaaike persoonlijk aanwezig, om de nodige toelichtingen te geven bij de lekkernij.
Het Liers Vlaaike zou met enig voorbehoud al ruim 300 jaar bestaan. Meer duidelijkheid is er om het feit dat bakker J.B. Taymans in het pand ‘De Lelie’ op de hoek van de Grote Markt en de Eikelstraat, omstreeks het midden van de 19de eeuw het recept zou bedacht hebben. Om te waken over de kwaliteit van het streekproduct werd in 1999 de Orde van het Liers Vlaaike opgericht. Op 25 januari 2007 werd het Liers Vlaaike erkend als Vlaams streekproduct. De procedure om Europees als beschermd streekproduct erkend te worden werd aangevat in 2008 en in 2013 met succes bekroond. Volgens voorzitter Johan Hendrickx wordt 2024 ‘het Jaar van het Liers Vlaaike’. Op 19 mei is het precies 50 jaar geleden dat de haan op de gerestaureerde Sint-Gummarustoren werd geplaatst, wat gepaard ging met de haantjesfeesten. Door de Lierse bakkers werden toen ‘Lierse haantjes’ op de markt gebracht. Momenteel zijn besprekingen aan de gang om op initiatief van de Orde samen met andere Lierse verenigingen, deze verjaardag op passende wijze te vieren. O.m. wordt gedacht aan de aanstelling van een peter en een meter van de Orde. Momenteel zijn de echte Lierse Vlaaikes te bekomen bij volgende 4 bakkers: ArtisAlan, Antwerpsesteenweg 150, De Bakker, Frederik Peltzerstraat 48, Kesselaers, Lisperstraat 118 en Leon, Kessel-Dorp, 55.
Tekst DéBé
Foto Luc Peeters