10 feb 2024 - 21:59
NieuwsIn februari 2024 bestaat ‘Kempens Karakter’ 15 jaar. Al die tijd wordt de passie voor erfgoed gedeeld door en in 12 Kempense gemeenten, waaronder ook Lier. Vandaag is ‘Kempens Karakter’ uitgegroeid tot een belangrijke en ervaren erfgoedspeler in de ruime regio. Het hoofdkwartier voor de 10 medewerkers – met Jeroen Janssens als algemeen coördinator – bevindt zich in kasteel Le Paige in Herentals.
Eind 2007 koesterden de lokale besturen van 7 gemeenten – Grobbendonk, Herentals, Herenthout, Lille, Nijlen, Olen en Vorselaar – plannen om nauwer samen te werken op het vlak van erfgoed en toerisme. Begin 2009 ging ‘Kempens Karakter’ effectief van start met 2 medewerkers in het Fundatiehuis van het begijnhof in Herentals. Het eerste project ‘Toeten en Blazen’ werd opgezet rond het erfgoed van harmonies en fanfares. Het werkingsgebied breidde al snel uit. Eerst sloten Berlaar en Lier aan en in 2014 volgden Heist-op-den-Berg, Hulshout en Putte. Deze 12 lokale besturen werkten tijdelijk samen rond toerisme en bibliotheken, maar de focus lag steeds op cultureel en onroerend erfgoed. Een nieuwe mijlpaal betekende in 2018 de opstart van IOED Land van Nete en Aa, waarbij de klemtoon werd gelegd op bouwkundig, archeologisch en landschappelijk erfgoed. Na 15 jaar werking oogt het palmares vrij mooi. ‘Kempens Karakter’ lanceerde projecten zoals ‘Schitterend Geslepen’ (over diamanterfgoed), ‘Close-up Kempen’ (oude filmpjes), ‘De Jaren Demaks’ (jeugdbewegingen), ‘Erfgoedkampioenen-Kampioenenerfgoed’ (sporterfgoed), ‘Hemel op Aarde’ (religieus erfgoed) en ‘Opgevist Verleden’ (archeologie).
Daarnaast zijn er de lopende projecten: ‘Archeologie in de Kempen’, ‘Arbeid Adelt!’, ‘Met Vlag en Wimpel’, ‘Ons Buurtverhaal’ en ‘Modernisme in de Kempen’. ‘Kempens Karakter’ zette mee de schouders onder de Erfgoeddagen, de Open Monumenten Dag, de Nacht van het Kempens Erfgoed en de Archeologiedagen; bouwde het digitaal erfgoedportaal kempenserfgoed.be uit; zette in op erfgoedzorg; bouwde een stuk adviesverlening uit en gaf tal van publicaties uit. In het bijzonder werden mensen en actoren rond erfgoedbeleving in de regio samengebracht. De 12 lokale besturen zorgen jaarlijks voor een financiële bijdrage. Bovendien kan gerekend worden op provinciale, Vlaamse en Europese werkings- en projectmiddelen. Sinds 2009 werd bijna 6.500.000 euro samengebracht voor erfgoedwerking. 430.000 euro aan subsidies ging naar lokale erfgoedprojecten en –periodieken.
Tekst DéBé