11 mei 2013 - 16:56
NieuwsDe Koninklijke Lierse Bakkers- en Banketbakkersbond bestaat 100 jaar. Bij deze gelegenheid wordt maandag 27 mei 2013 het 57ste nationaal feest van de Brood- en Banketbakkerij, de IJsbereiding en de Chocoladebewerking, in de Pallieterstad georganiseerd.
PRACHTIG PROGRAMMA
Het feestcomité bestaande uit voorzitter Guido Van de Velde, secretaris Chris Sluyts, feestleider Linda Schippers, penningmeester Leo Frans en de leden Johan Hendrickx, Alfons Leysen, Jean-Pierre Steenackers, Simon Vanderlinden en Eddy Van Oosterwijck, heeft een prachtig programma samengesteld. De deelnemers uit gans het land worden tussen 8 en 10 uur verwacht in Gemeenschapscentrum den Boomgaard te Broechem voor een stevig ontbijt. Nadien gaat het met de autocar richting Lier. Na een optocht met vlaggen wordt om 11 uur in de Sint-Gummaruskerk een plechtige dankmis opgedragen. Op het middaguur heeft in het stadhuis een ontvangst plaats, waarna het gezelschap in het Hof van Aragon kan aanzitten aan een uitgebreide lunch. De namiddag wordt met een toeristisch intermezzo en een boottocht op de Nete ingevuld. Omstreeks 17 uur gaat het opnieuw richting den Boomgaard, voor een receptie, ene feestelijk diner en een avondfeest met muziek en dans. De kleurrijke geschiedenis van de Lierse Bakkers- en Banketbakkersbond wordt toegelicht door secretaris Chris Sluyts en voormalig voorzitter Alfons Leysen. ‘De bond werd opgericht op 5 februari 1913 in het Elzenhof. De vereniging verhuisde vervolgens naar den Eycken Boom, waar bij een brand talloze documenten en archiefstukken verloren gingen. Ondertussen had Lier in 1958 met Sus Nauwelaerts de nationale voorzitter geleverd.
LIERSE VLAAIKENS
Achtereenvolgens het 50-jarig, het 75-jarig en het 85-jarig bestaan, werden in 1936, 1989 en 1998 op luisterrijke wijze gevierd. In 1995 trad een jonge, dynamische bestuursploeg aan, die samen met enkele oudere en ervaren bestuursleden uitpakte met nieuwe initiatieven. In 1997 werd de titel van Koninklijke verkregen. Eén van de paradepaardjes van de Lierse bakkers en banketbakkers is ongetwijfeld het Liers Vlaaike. De oorsprong ervan gaat terug tot de 18de eeuw. De grondlegger was Eugène Van Den Eynde, wiens dochtertje tijdens de Sint-Gummarusfeesten van 1890 de lekkernij overhandigde aan de koningin, maar het recept niet wou prijsgeven. Ook prins Filip en prinses Mathilde kregen tijdens hun bezoek aan Lier op 24 juni 2000 Lierse Vlaaikens aangeboden. Ondertussen was op 29 september 1999 de Orde van het Liers Vlaaike opgericht, om te waken over de kwaliteit en de authenticiteit van dit in 2007 officieel erkende streekprodu vct dat nog wacht op een gelijkaardige Europese erkenning. De leden van de Koninklijke Bakkers- en Banketbakkersbond nemen op een opvallende manier deel aan het Lierse maatschappelijke leven. Ze tekenen telkens present bij grote feestelijkheden, zoals bij de Haantjesfeesten in 1974. Sinds meer dan tien jaar bereiden ze bij gelegenheid van de nieuwjaarsreceptie een reuzentaart en trakteren ze de medewerkers van de stad, het OCMW, de politie en de brandweer, bij het begin van het jaar op worstenbrood en appelbollen. 100 jaar succesvolle werking wordt op 27 mei 2013 bekroond met de toewijzing van het nationaal feest, dat eerder op 20 mei 2003 in Lier plaatshad.
Tekst: DéBé
Foto’s: RM