100 jaar gezinsbond in Lier en Koningshooikt

26 mrt 2021 - 17:54

Nieuws

De Gezinsbond bestaat precies 100 jaar. In Koningshooikt ging de plaatselijke afdeling van start op 1 april 1921. De afdeling Lier volgde in oktober van het zelfde jaar. Omwille van corona zal het eeuwfeest in alle rust gevierd worden. Sinds het voorjaar 2020 werden trouwens al enkele activiteiten afgelast.

In de nasleep van wereldoorlog I leefde een zwaar vernield Vlaanderen in armoede. Tal van zuilgebonden verenigingen staken het hoofd op om specifieke doelgroepen te helpen. Los van religie, ideologie, politiek, ras of kleur, namen ook 3 man – een liberaal gezinde geneneraal, een socialistische senator en een jezuïet – het initiatief om zorg te dragen voor gezinnen in armoede. Hun bijzondere aandacht ging uit naar alleenstaande moeders met veel kinderen, wiens echtgenoot of oudste zoon tijdens de oorlog gesneuveld was. Bij gelegenheid van de familiedagen in Oostende kreeg hun plan in augustus 1920 vaste vorm. Met de oprichting van een ruimer beschermcomité kwam de werking in oktober 1920 in een stroomversnelling terecht. Op 5 december 1920 werd door Hubert Denis in Beringen de eerste afdeling opgericht. Zes maanden later telde de provincie Limburg al 50 afdelingen. Op 8 mei 1921 had de eerste officiële vergadering plaats. Minister van Staat Levie werd voorzitter, Lemercier secretaris, Mechelynck (liberaal), Volckaert (socialist) en Van Cauwelaert (christendemocraat) ondervoorzitter, wat zorgde voor een pluralistische samenstelling.

Als onafhankelijke vereniging kon de nodige druk gezet worden op de overheid. Vrij spoedig werd al resultaat bereikt om de materiële welkstand van de grote gezinnen te verbeteren. Ze konden goedkoper reizen met het openbaar vervoer, studieleningen, huisvesting en kindergeld bekomen. Van bij de start werd bij de winkeliers aangedrongen om korting te geven aan grote gezinnen. Dit systeem evolueerde in 1948 naar de gezinszegels, bij het begin van deze eeuw naar het offline digitaal kortingssysteem en vanaf 2013 naar het volwaardig digitaal kortingsplatform. Kort na wereldoorlog II evolueerde de Bond van Kroostrijke Gezinnen in 1955 naar de Bond voor alle gezinnen, los van het aantal kinderen. Tijdens de jaren zestig werd het streven naar materiële welvaart vervangen door dit naar meer welzijn. De nodige aandacht ging nu uit naar de gewijzigde man-vrouw relatie, de gewijzigde opvoeding, contraceptie en gezinsondersteuning in een maatschappij die steeds sneller veranderde. Toen volgde ook de naamsverandering in Gezinsbond.

Na 100 jaar gaat het nog steeds om een onafhankelijke organisatie ten dienste van alle gezinnen, met de focus op wie het meest nodig heeft. Zo werd gezorgd voor een gezinsvriendelijke fiscaliteit, de geleidelijke vermindering en uiteindelijke afschaffing van de dienstplicht en de kinderbijslag als groeipakket. Vandaag zet de Gezinsbond met de 12.000 vrijwilligers verdeeld over 900 afdelingen zich nog steeds in voor de gezinnen. Gezinnen die nog geen lid zijn kunnen bij een eerste geboorte een gratis kennismakingslidmaatschap bekomen. Kersverse ouders ontvangen een jaar lang de maandelijkse ‘Brieven aan Jonge Ouders’. De Gezinsbond volgt het beleid op en reageert op gezinsonvriendelijke voorstellen, organiseert activiteiten voor gezinnen, verdiept zich in thema’s als opvoeding en relaties in gezinnen en beschikt in verschillende afdelingen over een kinderoppasdienst. Met de lidkaart – tevens gezinsspaarkaart – kan korting bekomen worden bij bepaalde handelaars, in sommige musea, zwembaden, theaters, pretparken e.d.m. De afdeling Lier telt vandaag zo’n 600 gezinnen. In Koningshooikt zijn 130 gezinnen lid.

Tekst: DéBé

Door onze website te gebruiken, verklaart u zich akkoord met onze Cookie Policy en Privacy Policy.

OKMeer informatie.