25 apr 2015 - 13:35

Nieuws

Van donderdag 27 tot en met zondag 30 augustus 2015 prijkt de volkse Lisp-Kermis alweer op de Lierse feestkalender. Het is welgeteld de 10de maal dat de kermis georganiseerd wordt volgens ‘de nieuwe formule’. Het dubbellustrum krijgt dan ook bijzondere aandacht.

Lisp-Kermis kan in opeenvolgende gedaantes bogen op een lange traditie. Nadat tijdens de eindejaarsperiode tot tweemaal toe een kerstmarkt ingericht werd op de parking voor het voetbalstadion, lanceerde Carlo De Peuter het idee om ook in de zomer opnieuw een kermis te organiseren en zodoende de bewoners van het Lisp – toch één van de grootste wijken van de stad – wat dichter bij elkaar te brengen. Het voorstel vond meteen gehoor bij de andere pioniers van het eerste uur: Roger Bruynseels, Dirk Coenaerts, Mario Gaens en Luc Peeters. Zij knoopten besprekingen aan met de resterende leden van het vroegere comité en lieten het nieuwe comité officieel registreren bij notariële akte. Met de opbrengst van de verkoop van het Bernardusbier op de kerstmarkt en de spaarpot van het oude comité, was wat beginkapitaal beschikbaar om een ‘kleine’ tent op te trekken en een bescheiden programma aan te bieden.

Van bij de start werd het basisstramien van de vierdaagse vastgelegd. Op donderdagvond werd een rustige aanloop genomen met een bingo-avond. De vrijdag volgde een dartstornooi en een reeks volksspelen in de cafés van het Lisp. De zaterdag was het tijd voor een volksbal en de zondag werden de feestelijkheden afgesloten met een rommelmarkt en een slotfeest. De eerste editie kende in 2006 meteen een opvallend succes. Het opzet: een vierdaagse organiseren om in eerste instantie de mensen van de wijk in een gezellige en ontspannen sfeer samen te brengen, werd duidelijk gehaald en zelfs overschreden. Voor geen enkel onderdeel werd ‘inkom’ gevraagd en de dranken en hapjes werden aan democratische prijzen verkocht.

De volgende jaren werd verder gebouwd op het succes van de eersteling. Onvermijdelijke beginnersfouten werden waar nodig bijgestuurd. Lisp-Kermis groeide en bloeide. Het comité onderging de voorbije 10 jaar slechts enkele wijzigingen. Roger Bruynseels verhuisde naar de kust, waarna Jules Vermeiren en Rik Pets de rangen kwamen versterken. De laatste jaren kan ook gerekend worden op de gewaardeerde medewerking van Christophe Monsart. Nooit werd op een inspanning gekeken om het comfort en de veiligheid van de immer toenemende stroom bezoekers en feestvierders te verhogen. De kleine spantent werd vervangen door een mega halltent. Er kwamen afzonderlijke artiestenloges, vlakke en stevige vloeren, zachte hellingen voor rolstoelgebruikers, aangepaste toiletten, professionele koelsystemen. De klank- en lichtinstallaties werden alsmaar verbeterd en de geluidshinder tot een minimum beperkt.

Lokale talenten zoals de Zingende Schoenmaker van Berlaar, de Hooiktse Strangers, Elke Taelman en Ronny Lee, kregen de gelegenheid om zich te tonen aan het grote publiek. Samen met vooraanstaande orkesten passeerden tal van bekende vedetten de revue: Pino, Luc Caals, de Souldivas met Sandra Kim, Wendy Van Wanten, Salim Seghers, Willy Sommers,Bart Kaëll, Paul Severs, Garry Hagger en de groep Domino. Lisp-Kermis kende ook enkele opvallende uitschieters zoals het ‘Breugel Smulfestijn’, de Travestieshows vol glamour en glitter en sinds 2012 de bejaardennamiddagen rond het thema ‘Moulin Rouge en Folies Bergères’ (2012), ‘Love Boat’ (2013) en ‘Charleston Time’ (2014). Sommige onderdelen werden wegens de tanende belangstelling uit het programma geschrapt. Dit was het geval voor het dartstornooi en de volksspelen in de cafés van het Lisp.

Door onze website te gebruiken, verklaart u zich akkoord met onze Cookie Policy en Privacy Policy.

OKMeer informatie.