RETROSPECTIEVE TENTOONSTELLING VAN 85-JARIGE BOOTVISSERS

Als afsluiter van de grootse viering van het 85-jarig bestaan, hielden de Koninklijke Moedige Bootvissers een prachtige retrospectieve tentoonstelling in het Vleeshuis. Omringd door de schepenen Lucien Herijgers, Rik Pets en Rik Verwaest werd de expo plechtig geopend door burgemeester Frank Boogaerts. Bezoekers zijn vandaag (zondag) nog welkom van 14 tot 18 uur.

In zijn toespraak verwees de burgemeester naar de rijke geschiedenis van de vereniging. ‘Vanaf 1900 was er al sprake van palingvissers die er met hun typische platbodems, draaiwiel en sleepnet bij voorkeur ’s nachts op uit trokken. In 1932 werd in het lokaal Sint-Jonas aan de Werf de vereniging van de Moedige Bootvissers opgericht ‘om elkaar bijstand en steun te verlenen’. 32 bootvissers sloten zich meteen aan. Tijdens de jaren ’50 en ’60 werden feesten gehouden langs de Werf, werd met Lier-Kermis rondgevaren ten voordele van de weeskinderen en werd vuurwerk ontstoken op het Messenpleintje. In 1974 werd het palingvissen met een platbodem en een sleepnet bij wet verboden. 

Na een korte onderbreking wisselden de bootvissers het geweer van schouder en gingen ze in 1981 van start met toeristische rondvaarten. De vloot werd alsmaar uitgebreid met nieuwe boten, die genoemd werden naar figuren uit het werk van Felix Timmermans zoals Marieke, Pallieter, Vettigen Teen, Leontientje en Symforosa. Vanaf 2000 werden deze boten met vaardige hand gebouwd door Luc Camps. Vorig jaar maakten liefst 15.349 toeristen kennis met de charme van Lier vanop de binnennete. De bootvissers spelen dan ook een  belangrijke rol op het vlak van het toerisme en kennen een rijk verenigingsleven met hun legendarische haringbak, hun jaarlijkse brunch, mosselsouper en teerfeest en sinds vorig jaar hun Halloween-evenement’.

Voorzitter Maurits De Smedt bedankte iedereen die heeft bijgedragen tot de prachtige tentoonstelling met maquettes, vlaggen, attributen en persknipsels. Een bijzonder dankwoord was bestemd voor de erfgenamen van Frans Verstreken, die toelating verleenden om de film ‘O.L.V. der Vissen’ te vertonen. Tijdens de tentoonstelling wordt ook een tweede merkwaardige film over de ‘Rondvaarten ten voordele van de weeskinderen uit 1963’ vertoond. Tot slot deed hij een oproep opdat nieuwe kandidaat-vaarders zich zouden melden.

Tekst: DéBé

Foto's: RM

Begindatum: 
zondag, 4 februari, 2018
Einddatum: 
zondag, 4 februari, 2018

Door onze website te gebruiken, verklaart u zich akkoord met onze cookie policy en privacy policy. OK